Nooit meer zonder digitale toedienlijst

Maandag gaat het nieuwe raadpleegportaal van Boomerweb live. Boomerweb is hiermee de eerste leverancier van elektronische toedienregistratie die haar klanten op deze manier de zekerheid biedt dat digitale toedienlijsten altijd toegankelijk zijn, zelfs tijdens een onverhoopte storing.

Voor Boomerweb zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid topprioriteit. Om deze blijvend te verhogen ontwierp Boomerweb samen met een aantal  klantorganisaties een raadpleegportaal waarop zorgmedewerkers kunnen terugvallen mocht zich onverhoopt een storing voordoen in de ‘productieomgeving’. Zo kunnen zij, ook in het eventuele geval van een storing, de meest actuele digitale toedienlijst inzien.

Risico

Dagelijks vertrouwen meer dan 35.000 verpleegkundigen op de Medicatie Controle App om op basis van de digitale toedienlijst informatie op te halen en af te tekenen. “De Medicatie Controle App is hiermee een heel belangrijk onderdeel geworden van het primaire medicatieproces”, weet Anne Roeleveld, security officer bij Boomerweb. “Continue beschikbaarheid van ons systeem is daarbij essentieel. Om deze beschikbaarheid te borgen, hebben wij uiteraard al vele maatregelen getroffen. Het aantal storingen wordt hiermee tot een minimum beperkt en heeft ertoe geleid dat de applicaties van Boomerweb tot de meest betrouwbare in de markt behoren.”

Toch gaat elke technische oplossing gepaard met een geringe kans op een verstoring. Daarnaast heeft een storing altijd impact. Daarom heeft Boomerweb een raadpleegportaal ontwikkeld. Dit is een bij een andere cloudprovider gehoste omgeving die alleen in geval van uitval van de hoofdomgeving beschikbaar wordt. Een zorgmedewerker kan hier inloggen met zijn of haar eigen account voor de Medicatie Controle App. In deze raadpleegomgeving worden de actuele toedienlijsten getoond, zodat zorgmedewerkers kunnen raadplegen welke dosering van welke medicatie ze op welk moment bij welke cliënt moeten toedienen.

Het raadpleegportaal

Zodra de status van de hoofdomgeving op ‘problematisch’ staat (o.b.v. van dezelfde check als storing.boomerweb.nl uitvoert) of als er sprake is van slow queries’ wordt het raadpleegportaal automatisch live gezet. Op dat moment verschijnt op het inlogscherm van de Medicatie Controle App een linkje naar raadpleeg.boomerweb.nl. De zorgmedewerker logt in met zijn of haar gebruikelijke accountgegevens en ziet vervolgens de medicatielijst van alle cliënten die ook in de normale omgeving van de Medicatie Controle App zichtbaar is. Zodra de hoofdomgeving weer stabiel draait, gaat het raadpleegportaal weer offline.

 Fuga Cloud

Boomerweb heeft voor het hosten van het raadpleegportaal een tweede Cloudprovider gevonden in Fuga Cloud. Anne: “We hebben in ons selectieproces de eisen vanuit wet- en regelgeving meegenomen en gezocht naar een clouddienst die binnen Europa wordt gehost en geleverd. Fuga Cloud is ISO 27001 en NEN7510 gecertificeerd, heeft een beschikbaarheidspercentage van 99,99% en garandeert de vereiste maatregelen en service met een SLA en verwerkersovereenkomst. We zijn ervan overtuigd een goede, veilige oplossing te hebben ontwikkeld voor onze klanten.” De raadpleegomgeving komt maandag 4 november beschikbaar.