Nieuws
Bekijk hier de nieuwsberichten van Enovation Boomerweb
- Samenwerking
- 2 minuten leestijd
- 12 mei 2022
Bij digitale zorgoplossingen zijn koppelingen van groot belang. De oplossingen moeten tijd opleveren en niet extra tijd kosten, en met een breed applicatielandschap zijn koppelingen daarom essentieel. Elektronische toedienregistratie (ETDR) kent al meerdere jaren de koppelingen met verschillende apothekers informatiesystemen (AIS’en), maar een eTDR-koppeling met een Elektronische voorschrijf systeem (EVS) bestond eigenlijk alleen voor all-in-one systemen. Daarom hebben FarMedvisie en Enovation Boomerweb de handen ineengeslagen en een koppeling tussen beide systemen gebouwd.
Dankzij de koppeling tussen het elektronische voorschrijf systeem (EVS) van FarMedvisie en de elektronische toedienregistratie van Enovation Boomerweb is er nu ook in de intramurale setting realtime inzage in de medicatielijst: op het moment dat een arts iets voorschrijft in FarMedRx is het direct in Enovation Boomerweb zichtbaar. Een belangrijke stap voor het intramurale gebruik van elektronische toedienregistratie! Hiermee is de juiste informatie direct voor alle betrokkenen inzichtelijk, vermindert de foutgevoeligheid en is er minder administratie nodig. En dat heeft voordelen voor de zorg én voor de medicatieveiligheid.
Wil jij ook gebruik maken van deze koppeling? Meld je aan bij je regiomanager of neem contact op via 088-120 31 31 of info@boomerweb.nl
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 14 april 2022
Enovation Boomerweb gaat afscheid nemen van CEO Willem Hendrik Gispen. Hij zal Enovation Boomerweb per 30 juni 2022 gaan verlaten. Lennard van Deursen, Managing Director Enovation Nederland, zal zijn verantwoordelijkheden overnemen.
Sinds eind 2017 heeft Willem Hendrik Gispen met veel enthousiasme Enovation Boomerweb geleid. Door het vormen van een heldere visie en een duidelijke focus in de strategie groeide Enovation Boomerweb uit tot een volwassen bedrijf dat echt een bijdrage aan de efficiëntie en kwaliteit van het zorgproces levert.
Ook leidde hij de succesvolle overname door Enovation, inmiddels ruim een jaar geleden. Door te integreren als onderdeel van Enovation kunnen we samen nog beter invulling geven aan de groeiende behoefte voor geïntegreerde ehealth-toepassingen. Zo zorgen we ervoor dat de juiste patiëntenzorg wordt geleverd, ook met een toenemende druk op de gezondheidszorg.
Een nieuwe stap
De afgelopen twee jaar was een bijzondere periode voor Enovation Boomerweb. Een nieuw platform werd gelanceerd, de overname door Enovation vond plaats en het was een tijd waarin digitale zorg een verdere vlucht heeft genomen. Een periode waarin Enovation Boomerweb bovendien een enorm aantal zorgorganisaties heeft mogen helpen om ook tijdens corona goede zorg te blijven verlenen.
Willem Hendrik Gispen vertelt hierover: “Gelukkig is er nu op alle vlakken wat meer rust gekomen. Het voelt daarom als een natuurlijk moment om het stokje door te geven aan Lennard van Deursen. Hij zal de verdere integratie gaan vormgeven. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het succes de komende jaren verder zal gaan uitbouwen en dat Enovation Boomerweb als onderdeel van het Enovation Platform nog meer voor de zorg kan betekenen.
Het is wel ook met pijn in het hart dat ik Enovation Boomerweb ga verlaten. Zowel de werknemers als de klanten zijn zo’n gave club mensen, met zoveel energie, enthousiasme en toewijding. En altijd bezig vanuit één gemeenschappelijk doel: de zorg elke dag iets beter maken met behulp van digitale middelen. Daarin staat er nog veel moois op de planning voor al onze klanten!”
De overdracht is direct van start gegaan, Lennard zal dan ook steeds meer zichtbaar zijn. Aan onze dienstverlening verandert er verder niks. We blijven – binnen het geheel van Enovation – voor je klaarstaan met onze digitale zorgoplossingen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met je regiomanager!
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 7 april 2022
Coöperatie Boer en Zorg (CBZ) heeft een samenwerking met Enovation Boomerweb. Dankzij deze samenwerking kunnen alle aangesloten zorgondernemers eenvoudig en onder goede voorwaarden starten met elektronische toedienregistratie om zo de medicatieveiligheid te verbeteren.
Medicatieveiligheid verbeteren
Met de elektronische toedienregistratie van Enovation Boomerweb is digitaal altijd inzichtelijk wanneer, welke medicatie door wie moet worden toegediend en kan bij risicovolle medicatie de dubbele controle digitaal worden uitgevoerd. In een duidelijk digitaal overzicht is te zien welke medicatie een cliënt dient te krijgen en welke medicatie reeds is toegediend.
Rianne Jacobs, kwaliteitsadviseur bij CBZ, vertelt hierover: ‘Het medicatieproces is een risicovol proces, wat je goed geregeld moet hebben. De app van Enovation Boomerweb helpt daar bij. De inzet van de app komt de veiligheid van cliënten ten goede. Bovendien zien we dat het een bepaalde bewustwording creëert bij het thuisfront. Er komt meer begrip dat medicatie niet zomaar in een envelopje meegegeven kan worden, maar dat veiligheid belangrijk is. Ze leren dat de professional hierin een andere verantwoordelijkheid heeft dan de ouders zelf en dat de professional door ouders moet worden ondersteund door medicatie op een verantwoordelijke manier mee te geven.’
Ervaringen uit de praktijk
Bij enkele zorgondernemers wordt de app momenteel gebruikt. Lieke Tuenter van activiteitenboerderij Rutgers vertelt hierover: ‘Het is fijn dat je kunt zien wat iemand neemt en de bijsluiter erbij kunt pakken. Je werkt veilig, gemakkelijker met dubbele controles en je kunt de richtlijnen vanuit de inspectie veel meer waarborgen. Je gaat er daardoor ook bewuster mee om. Het is even een investering qua tijd en vraagt om samenwerking met de apotheek, maar staat het er eenmaal goed in en weten de ouders hoe ze de medicatie moeten aanleveren, dan werkt het heel fijn!’
Ook Myrthe Klein Goldewijk van zorgboerderij Klein Arfman is enthousiast: ‘We zijn er hartstikke blij mee. Het is een fijn en gebruiksvriendelijk systeem om mee te werken en een duidelijke en overzichtelijke manier om de medicatieveiligheid op onze locatie te verbeteren. De toedienlijst is altijd actueel en dubbele controles zijn beter uitvoerbaar. Het helpt het ons om bewuster te werken en het scheelt ons veel tijd. Eerder waren we een medewerker langer kwijt bij het uitdelen van de medicatie en waren we veel tijd kwijt met het bellen met de apotheek als de lijst niet bleek te kloppen. We kunnen het geheel nu beter overzien en controleren. Het hele medicatieproces is beter hanteerbaar geworden!’
Ook heeft Myrthe nog een tip voor andere organisaties: ‘het is een kwestie van doen. Wanneer je de overstap niet maakt, weet je ook niet wat je mist. En wanneer je met een nieuw systeem begint is het even wennen voor sommigen, maar het levert echt veel op.’
Wil jij meer weten over wat Enovation Boomerweb voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op met Christine Choekasjan via cchoekasjan@boomerweb.nl of 06-86 80 51 02.
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 10 maart 2022
Digitalisering in de zorg is de norm aan het worden. Maar wat doe je als de bestaande oplossingen niet goed bij je werkprocessen passen? Vivre Kinderthuiszorg en Enovation Boomerweb hebben samen gewerkt aan een maatwerkoplossing binnen toedienregistratie. Passend bij de wensen en behoeftes van de kindzorg. Een lange samenwerking waarbij de pilot nu succesvol is afgerond en uitrol over de verschillende locaties in volle gang is!
Van papier naar elektronische toedienregistratie
Tot voorheen werd er nog gewerkt met papieren toedienlijsten bij Vivre Kinderthuiszorg, maar het overstappen naar elektronische toedienregistratie bleek helaas niet zo gemakkelijk. De meeste oplossingen voor elektronische toedienregistratie houden rekening met de overname van medicatietoediening wanneer iemand hier zelf niet (meer) toe in staat is, zoals vaak bij ouderenzorg het geval is. Bij kindzorg werkt dat net even anders. Ouders zijn in de basis geheel bekwaam voor de medicatietoediening van hun kind. Als die er niet zijn of op momenten dat dat nodig is, dan wordt dit overgenomen door de zorg. Dit is hierdoor ook niet altijd een standaard moment.
Evi van Gerwen, directeur en oprichtster van Vivre Kinderthuiszorg vertelt hierover: ‘Het is een issue dat binnen de branchevereniging regelmatig aan bod komt. Dat er zo weinig is wat zowel volstaat als voldoet. Wat ook zowel binnen thuiszorg als bij verblijf goed inzetbaar is. Vele applicaties gaan uit van de standaard dat het wordt overgenomen door de zorg. Het standaard proces is daardoor niet passend genoeg binnen onze werkprocessen. Dat misten we ook in de basis van Enovation Boomerweb.’ En om die reden zijn we samen gaan kijken hoe dit dan wél kan!
Vivre Kinderthuiszorg
Binnen Vivre werken ze met verschillende zorgvormen. Vivre Kinderthuiszorg bestaat sinds 2011 en werkt vanuit de visie dat kinderen thuis, in hun eigen omgeving, de juiste zorg moeten kunnen ontvangen. ‘We vinden het belangrijk om net dat beetje extra te kunnen geven. Voor het kind, de ouders, maar zeker ook het gehele gezin. Daarbij zijn ouders de belangrijkste spil. Door het afstemmen met ouders kunnen we elkaar versterken of aanvullen om de verpleegkundige visie uit te kunnen uitvoeren.’ aldus Evi.
Vanuit de vraag van ouders is in 2015 Villa Vivre opgericht. Om 24 uur per dag zorg te kunnen leveren. ‘Met een zorgbehoevend kind is het vinden van opvang niet gemakkelijk, terwijl het voor ouders heel belangrijk is om niet alleen de zorg verlenende ouder te kunnen zijn, maar ook partner of om voor je andere kinderen te kunnen zorgen.’ vertelt Evi.
Daarnaast zijn er binnen Vivre Kinderthuiszorg specialistische teams, die voorbehouden zorg handelingen met hoog risico verrichten. Deze zijn vaak te lastig of de toedieningsperiode is te kort om het ouders te leren waardoor deze niet bevoegd of bekwaam zijn. Bij deze verschillende vormen van zorg leveren komen verschillende protocollen kijken en dat vraagt ook steeds iets anders van je applicatie.
De samenwerking
Enovation Boomerweb is samen met Vivre Kinderthuiszorg naar deze uitdagingen, de wensen en behoeften gaan kijken om toch een passende oplossing te kunnen bieden. De app is daarom met functionaliteiten en instellingen aangepast om zo aan te sluiten bij de werkprocessen.
Karin van Loon, zorgcoördinator bij Vivre Kinderthuiszorg, is hierbij nauw betrokken geweest. Zo samenwerken om tot een passende oplossing te komen is een zoektocht waar veel tijd – en dus geld – in gaat zitten. Toch is Karin erg tevreden over de samenwerking. ‘Aan de kant van Enovation Boomerweb heb ik ervaren, en nog steeds, dat er heel serieus naar ons geluisterd wordt en daar ook echt heel actief iets mee gedaan wordt. Hierdoor is er in het hele proces – tijdens de pilot en daarna – echt het vertrouwen en enthousiasme dat we innoveren en de aanpassingen leiden tot verbetering.’
‘Het was heel fijn dat wat werd besproken met Enovation Boomerweb ook meteen werd opgepakt. We kregen een terugkoppeling over bijvoorbeeld wanneer het dan meegenomen zou worden. Tijdens de loop van de pilot zagen we ook al echt dat er in nieuwe releases weer nieuwe punten waren meegenomen die nodig waren. Je zag de app groeien, voor onze organisatie en in het gebruik. Het gebruikersgemak en de veiligheid gingen erop vooruit en je ziet een toename van het gebruik van de applicatie.’
Digitaal en veiliger
Tijdens de pilot zijn alle aanpassingen getest. De resultaten hiervan waren positief en er is besloten om de overstap naar elektronische toedienregistratie van Enovation Boomerweb organisatie breed uit te gaan rollen. Beide zijn blij met de overstap naar elektronische toedienregistratie. Evi vertelt hierover: ’Dit betekent voor ons dat we volledig gedigitaliseerd zijn. Dat we echt niks meer op papier hebben. Maar ook dat je op een makkelijke wijze de dubbele controle kunt uitvoeren, waarbij we ook gelijk aan de wet en de normen en eisen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt voldoen. Het gebeurt hierdoor zoals het hoort, waardoor we nog minder medicatiefouten maken. We waren hier al heel alert en waakzaam op, maar op deze manier wordt het nog meer geminimaliseerd. Het is ook fijn dat ouders hierin een rol spelen. Zij hoeven niet af te tekenen, maar hebben wel inzicht in het feit dat het afgetekend is.’
Ook Karin benadrukt de positieve gevolgen: ‘Zorgverleners zijn gewend om gedurende de dag medicatie aan te reiken. Digitaal moet je het hele proces rondom die meditatietoediening bewust doornemen. Tijdens de handeling moeten ze op dat moment ook de dubbele controle aanvragen, uitvoeren en dan toedienen. Hierdoor wordt een verbeterslag gemaakt in het werkproces en verhogen we de medicatieveiligheid!
Enovation Boomerweb maakt haar oplossingen samen met de zorg. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat deze aansluiten bij de werkprocessen en écht winst opleveren. Deze samenwerking is daar het perfecte voorbeeld van. Door naar elkaar te luisteren kunnen we een echte bijdrage leveren aan de zorg en dat is waar we voor staan. Samen blijven we verbeteren!
- Samenwerking
- 2 minuten leestijd
- 10 februari 2022
Enovation Boomerweb en Teva slaan de handen ineen. Daarmee komt Mijn Geneesmiddel in Beeld (MijnGiB) binnenkort beschikbaar in de Medicatie Controle App voor cliënten en hun mantelzorgers. De combinatie van de kosteloze en gepersonaliseerde MijnGiB-overzichten met de wijdverbreide app van Enovation Boomerweb zal nog meer veiligheid en gebruiksgemak bieden voor patiënten en zorgverleners. Teva en Enovation Boomerweb zullen alle gebruikers informeren als deze ontwikkeling gereed is.
Apotheker Chrysos Ballieux (apotheek Pluymaekers) zegt hierover: “Door MijnGiB en de Medicatie Controle App komt de informatie uit de apotheek en het apotheeksysteem nog beter beschikbaar voor patiënten en thuiszorg. Een mooi en begrijpelijk overzicht. Het makkelijk registreren van gebruikte medicatie zorgt ervoor dat de kans op fouten nog kleiner wordt.”
Medicatie Controle App
Met de cliënt-module in de Medicatie Controle App van Enovation Boomerweb hebben cliënten (en hun mantelzorgers) zelf inzicht in de medicatie die in eigen beheer is. Deze medicatie kan hierin ook worden afgetekend, waarvoor het gepersonaliseerde MijnGiB-overzicht van grote toegevoegde waarde is. Mijn Geneesmiddel in Beeld geeft namelijk in één oogopslag op visuele wijze het volledige overzicht van de receptgeneesmiddelen voor een patiënt: met afbeeldingen van de verpakking en het medicijn, de etikettekst, het persoonlijke inname- en doseerschema, aanduiding waarvoor het geneesmiddel bedoeld is, evenals instructies of waarschuwingen per geneesmiddel. Hiermee versterken we de rol van de cliënt in de behandeling, wordt de zelfredzaamheid vergroot én verbeteren we de medicatieveiligheid.
Lennard van Deursen van Enovation: “De rol van een – goed geïnformeerde – cliënt wordt steeds belangrijker. Daarom hebben wij een nieuwe cliënt-module ontwikkeld binnen onze oplossing voor toedienregistratie, met het gebruiksvriendelijke overzicht van MijnGiB als extra service. Uiteraard zullen wij onze klanten informeren wanneer Mijn Geneesmiddel in Beeld voor iedereen beschikbaar is in de nieuwe cliënt-module.”
Mijn Geneesmiddel in Beeld
Steeds meer apotheken verstrekken Mijn Geneesmiddel in Beeld, onder andere aan patiënten die nu niet zelf naar de apotheek (mogen) komen. Op www.MijnGiB.nl kunnen cliënten zien welke apotheek in hun buurt MijnGiB gebruikt. Vragen? Uw Teva-rayonmanager staat graag voor u klaar met advies over Mijn Geneesmiddel in Beeld. Apotheken kunnen ook MyTeva raadplegen via https://my.teva.nl/services voor ondersteunende materialen zoals mediakits. U kunt ons ook bereiken via email: MijnGiB@Teva.nl.
Bob Beekman van Teva over de nieuwe samenwerking: “Teva heeft MijnGiB ontwikkeld voor patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals. Het is bovendien beschikbaar in andere talen! Het is mooi dat we hiermee ook cliënten in hun moedertaal kunnen bedienen via de Medicatie Controle App. Daarmee dragen we nog meer bij aan hun zelfredzaamheid.”
Enovation Boomerweb
Met de elektronische toedienregistratie van Enovation Boomerweb is digitaal altijd inzichtelijk wanneer, welke medicatie door wie moet worden toegediend en kan bij risicovolle medicatie de dubbele controle digitaal en op afstand worden uitgevoerd. Door een veilige koppeling met het Apotheek Informatie Systeem van de apotheek is hierdoor altijd het meest actuele medicatieoverzicht van de cliënt voor zorgprofessionals bij de hand. Wil je weten wat elektronische toedienregistratie voor jou kan doen? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op via 088-1302121 of info@boomerweb.nl.
- Innovatie
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 1 februari 2022
Wanneer je werkt of gaat werken met elektronische toedienregistratie is continue beschikbaarheid van toedienlijsten essentieel. Daarom hebben we gloednieuw raadpleegportaal gebouwd die aansluit bij ons nieuwe platform. Bij eventuele storingen van de hoofdomgeving kunnen zorgmedewerkers altijd op het raadpleegportaal terugvallen. Zo kunnen zij altijd de meest actuele digitale toedienlijst inzien.
Het nieuwe platform is in drievoud (redundant) uitgevoerd. Dit betekent dat wanneer één omgeving onverwacht een storing heeft, de andere (kopie)omgevingen het overnemen. De beschikbaarheid is hierdoor een stuk hoger – namelijk 99,9% – en de kans dat je als klant last hebt van een storing zou zeer klein moeten zijn. Toch is gebleken dat dit niet onmogelijk is en een storing heeft altijd grote impact. Daarom hebben wij voor nóg meer zekerheid een nieuw raadpleegportaal gebouwd. Dat betekent dat zelfs als alle drie de omgevingen platliggen, klanten alsnog over de laatste toediengegevens kunnen beschikken. Op deze manier werken wij aan een nog hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid van onze oplossing!
Wat doet het raadpleegportaal?
Dit nieuwe raadpleegportaal zal klaarstaan bij zowel onverhoopte generieke storingen, dus bij storingen waar alle klanten last van hebben, als bij specifieke storingen, wanneer één of enkele klanten last hebben van een storing. Dit is in het geval van een storing direct inzichtelijk via raadpleeg.boomerweb.cloud. Het is bedoeld om in een noodsituatie toch inzicht te geven in de huidige medicatie van een cliënt en geeft daarom het cliëntoverzicht en het actuele medicatieoverzicht weer. Zo kunnen zorgmedewerkers raadplegen welke dosering van welke medicatie zij op welk moment bij welke cliënt moeten toedienen. De lijst in het raadpleegportaal is ‘alleen-lezen’: je kunt er niet op aftekenen en geen dubbele controles versturen. Hiermee voorkomen wat dat er in jouw organisatie langs elkaar heen gewerkt kan worden en er fouten kunnen ontstaan.
Voor ons zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid topprioriteit. Daarom is de herbouw van het raadpleegportaal voor de nieuwe omgeving een mooie toevoeging waarmee we een extra zekerheid bieden dat digitale toedienlijsten altijd toegankelijk zijn, zelfs tijdens een onverhoopte storing!
- Samenwerking
- Medicatieveiligheid
- 6 minuten leestijd
- 5 januari 2022
Bij digitale zorgoplossingen zijn koppelingen van groot belang. De oplossingen moeten tijd opleveren en niet extra tijd kosten, en met een breed applicatielandschap zijn koppelingen daarom essentieel. Elektronische toedienregistratie (ETDR) kent al meerdere jaren de koppelingen met verschillende apothekers informatiesystemen (AIS’en), maar een eTDR-koppeling met een Elektronische voorschrijf systeem (EVS) bestond eigenlijk alleen voor all-in-one systemen. Tot nu: FarMedvisie en Boomerweb hebben de handen ineengeslagen en hebben een koppeling tussen beide systemen gebouwd in nauwe samenwerking met zorgorganisatie Carintreggeland.
Dankzij deze koppeling is er ook in de klinische setting realtime inzage in de medicatielijst: op het moment dat een arts iets voorschrijft in FarMedRx is het direct in Boomerweb zichtbaar. Wanneer een arts bijvoorbeeld in het weekend een aanpassing doet, zoals de ophoging van eenheden, wil je dat dit direct inzichtelijk is voor iedereen die daarna nog bij de cliënt komt. Met deze koppeling gebeurt dat en wordt ook de toediening direct goed geborgd. Hiermee vermindert de foutgevoeligheid en is er minder administratie nodig. Mark Mevius, projectleider Carintreggeland, vertelt hierover: ‘Als onze specialist ouderengeneeskunde voorschrijft aan een cliënt, doet die dat in het EVS FarmedRx, en is dit nu realtime zichtbaar in Boomerweb, ook al verstrekt de ziekenhuisapotheker de medicatie wat later. Beter kun je het niet krijgen!’
Mark Mevius onderschrijft ook het belang van koppelingen: ‘Ons applicatielandschap is uitgebreid, dan is een koppeling tussen verschillende applicaties extra belangrijk. Als informatie al ergens bekend is, vind ik dat we de zorgmedewerker niet moeten belasten met het nogmaals invoeren van die informatie. We zetten daarom heel erg in op koppelingen. Zo proberen we de administratieve last van de zorgmedewerker zo veel mogelijk te verlichten, zodat ze netto zo veel mogelijk tijd aan de zorg kan besteden.’
Het beste van Best-of-breed
Anne Roeleveld, Operational Manager bij Boomerweb, vertelt over de koppeling: ‘Dit heeft een grote toegevoegde waarde omdat een app die echt helemaal specifiek is ontwikkeld voor elektronische toedienregistratie – met alle (specialistische) functionaliteiten die daarbij horen – informatie krijgt uit het systeem dat specifiek is ontwikkeld voor elektronisch voorschrijven. Er is nu dus voor het eerst een koppeling tussen best-of-breed oplossingen voor een EVS en elektronische toedienregistratie gemaakt. Het biedt hiermee de volledigheid van FarMedvisie en de uitgebreide functionaliteiten van Boomerweb. En die combinatie is wat ons betreft optimaal!’
Willem Hendrik Gispen, CEO bij Boomerweb, vult dat aan: ‘Wij geloven dat gespecialiseerde oplossingen voor specifieke problematiek, zogenoemde best-of-breed oplossingen, het beste antwoord bieden op de grote uitdagingen in de zorg. Vanuit deze gedachte is een samenwerking tussen FarMedvisie, die gespecialiseerd is in EVS, en Boomerweb, die gespecialiseerd is in elektronische toedienregistratie, niet meer dan logisch. We creëren hiermee het gevoel dat een alles-in-een oplossing is gecreëerd, zonder dat er specifieke kennis mist.’
Samen met de zorg
Deze koppelingen is met, voor en door zorgorganisatie Carintreggeland gemaakt. Gebaseerd op standaarden waardoor er een generieke oplossing is die voor andere klanten bruikbaar is, maar met de waardevolle input vanuit de klant en vanaf de werkvloer. Een samenwerking die door alle partijen uiterst serieus werd genomen en wat leidde tot een prettige samenwerking en een mooi resultaat.
‘Een Best-of-breed oplossing kan als nadeel hebben voor de klant dat je met meerdere partijen moet samenwerken. Als je een best-of-breed oplossingen biedt, kun je dit opvangen door goede afspraken te maken als leveranciers en ook buiten de klant om al voorwerk doen, zodat je 1 helder antwoord hebt voor je klant. Dat hebben we gelukkig samen écht kunnen bewerkstelligen. Carintreggeland zat ook vanaf het begin aan tafel en heeft meegedacht.’ vertelt Anne Roeleveld hierover.
Ook binnen Carintreggeland heeft dit project bijzonder veel betekend. Mark Mevius: ‘Binnen onze organisatie hebben we gezamenlijk met management, zorgmedewerkers én projectmedewerkers aan tafel gezeten. Uit de pilot kwamen bevindingen, die moesten wij eerst zelf gaan uitwerken om één advies te kunnen geven waar de leveranciers mee aan de slag kunnen. Wat niet goed ging is heel waardevol om te analyseren, want bepaalde bevindingen – zoals wanneer bijvoorbeeld veel medicatie niet binnen het juiste tijdslot is afgetekend- kan een technische oorzaak hebben, maar ook een procesmatige oorzaak hebben. Ook procesmatig betekent dit voor ons dus weer nieuwe inzichten en verbeteringen.’
Robert van Wijk, CEO bij FarMedvisie: ‘Door de bouw van deze koppeling maken we gebruik van elkaars sterktes en voorkomen we dat medicatiefouten worden gemaakt doordat de juiste informatie direct voor alle betrokkenen bij het medicatieproces inzichtelijk te maken op het moment van voorschrijven. Daarnaast is het iets nieuws en stimuleert dat zorgorganisaties ook om weer eens goed naar hun medicatieprocessen te kijken. Voor ons staat medicatieveiligheid enorm hoog in het vaandel en het is mooi om te zien dat deze koppeling hier direct en indirect aan bijdraagt!’
De voordelen voor de zorg
Bijkomend voordeel van deze koppeling is dat de elektronische toedienregistratie die extramuraal wordt gebruikt, nu ook intramuraal in te zetten is. Hiermee heb je als organisatie één oplossing die gebruikt wordt, waardoor invallen op wat voor locatie voor medewerkers een stuk makkelijker wordt. Pauline Siepel, manager zorg bij Carintreggeland, beaamt dit: ‘Intramuraal werken we nog niet zoals de wijk dat doet en we zien bijvoorbeeld afgelopen jaar met corona en door personeelsschaarste dat de wijk invalt bij onze intramurale locaties. Die moeten dan opeens weer met papieren toedienlijsten werken. Hoe makkelijk is het als we zowel intramuraal als extramuraal met dezelfde applicatie werken.’
Het maakt het daardoor makkelijker om digitaal werken uit te rollen binnen de gehele organisatie. Iets waar vanuit de medewerkers ook zeker animo voor is. Pauline Siepel: ‘We zijn het verzorgingshuis begin dit jaar gaan uitrollen, omdat ik vanuit alle kanten de vraag kreeg: mogen wij ook? Dat zijn nog wel eens medewerkers die er vanuit de wijk ook mee werken.’
Mark Mevius: ‘Het overstappen op elektronische toedienregistratie was het enige project waarbij de zorg aan mij vroeg wanneer ze er mee mogen gaan werken, normaal gezien wordt digitalisering gezien als een last of als iets lastigs, maar nu waren de reeds opgedane ervaringen dusdanig positief, in ieder geval vanuit de wijk, dat men intramuraal aan mij vroeg: wanneer mogen wij? Wanneer kunnen we nu van start?’
Bijdragen aan medicatieveiligheid
En uiteindelijk heeft dat voordelen voor de zorg en de medicatieveiligheid. En dat is iets waar alle drie de partijen hoog op in zetten. Met deze samenwerking werken we samen om die medicatieveiligheid verder te vergroten. Pauline Siepel: ‘Het zijn hele mooie stappen. Ik vermoed dat het aantal medicatiefouten naar beneden gaat. Je hebt het digitaal, je hebt het bij je, je kunt sneller aftekenen en je kunt meteen in een rapportage. Het vraagt een bredere afstemming van processen, en dat leidt tot het nauwkeuriger omgaan met medicatie uitgifte, maar ook met voorschrijven.’ Mark Mevius vult daarbij aan: ‘dat we nu digitaal werken en het proces hebben gedigitaliseerd is ook voor de verantwoording belangrijk: stel er gaat heel vaak iets mis bij een bepaalde cliënt, dan kan je nu veel gerichter actie op ondernemen. Het draagt dus echt bij aan de medicatieveiligheid.’
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 20 december 2021
Enovation heeft opnieuw de certificeringen voor ISO 9001, ISO 27001, ISO 27799 en NEN7510 succesvol afgerond. De certificeringen zijn van toepassing op alle activiteiten en alle nationale en internationale locaties van Enovation. Boomerweb en MULTIsignaal maakten dit jaar voor het eerst deel uit van de audit als onderdeel van Enovation Group en voegden nieuwe certificeringen toe. Zij breiden uit met de ISO 9001 en ISO 27799-certificering. Daarnaast voegt MULTIsignaal ook de NEN 7510-certificering toe. Dekra, onafhankelijk en ge-accrediteerd instituut, voerde de audits uit.
Bianca Brooijmans, Functionaris Gegevensbescherming bij Enovation: “Wij werken bij Enovation Group met een uniform managementsysteem op corporate niveau. Hierdoor reduceer je de kans op fouten en vergroot je de transparantie. Er is namelijk één omschrijving, ook wel single point of truth, van bijvoorbeeld het informatiebeveiligingsbeleid wat geldt voor alle activiteiten en locaties. Met de uitbreiding van de certificeringen van Boomerweb en MULTIsignaal laten zij nu ook zien dat zij voldoen aan de maximale kwaliteitseisen en dat zij de informatiebeveiliging voor zorgprofessionals op het hoogste niveau hebben geregeld. Verder zijn er bij de certificering geen uitsluitingen op de verklaring van toepasselijkheid opgenomen. We hebben hiermee een mooi resultaat behaald waar we trots op zijn, omdat het laat zien dat we continu werken aan de verbetering van de informatiebeveiliging en de kwaliteit van dienstverlening voor onze klanten.”
Meer weten over onze certificeringen of informatiebeveiliging? Kijk op https://enovationgroup.com/int/corporate-governance/
- Regelingen en subsidies
- 3 minuten leestijd
- 16 december 2021
Er is opnieuw mogelijkheid om van de subsidie voor implementatie- en opschalingscoaching gebruik te maken. Het doel van deze regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Met deze subsidie is het mogelijk om een coach in te huren die helpt met vraagstukken die zorgorganisaties hierover kunnen hebben, zoals over het meekrijgen van cliënten en medewerkers, de integratie in zorgprocessen en de structurele bekostiging. Het aanvragen is mogelijk voor aanbieders van ziekenhuiszorg, huisartsenzorg, wijkverpleging of geestelijke gezondheidszorg.
Deze regeling biedt een mooie kans voor zorgorganisaties om extra ondersteuning te krijgen. Ook hier kan Boomerweb bij ondersteunen. Met onze ruime kennis en ervaring met het uitrollen en implementeren van onze oplossingen weten wij hoe je het maximale kunt halen uit digitale zorgoplossingen en ketensamenwerking.
Vanaf 21 december kun je deze subsidie aanvragen. Hierbij geldt het principe van’ wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, dus wees er op tijd bij! Meer weten over deze subsidie? Klik hier voor meer informatie.
Wil je meer weten over wat Boomerweb hierin voor jullie organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bellen op 088-130 21 21, mailen naar info@boomerweb.nl of hier een bericht achterlaten.
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 15 december 2021
Enovation Group en haar dochterondernemingen; Enovation B.V., E.Novation & Verklizan Ltd., Comvio B.V., Enovation Belgium B.V., Verklizan SARL (Enovation France), Verklizan B.V., Verklizan GmbH (Enovation Germany), Multisignaal B.V., CPI B.V., Boomerweb B.V. and Zaurus BV zijn zich bewust van de Log4j kwetsbaarheid, die voor het eerst werd gemeld op vrijdag 10 december 2021. Het Enovation Security Office houdt het probleem actief in de gaten voor al onze producten en diensten.
Na intensief onderzoek en testen hebben wij vastgesteld dat de kwetsbaarheid voor Log4j (CVE-2021-44228) geen invloed heeft op onze diensten.
We monitoren de situatie nauwlettend en mochten we een afwijking constateren dan nemen we direct gepaste maatregelen en zullen we dit bericht updaten.
Als je vragen of zorgen hebt over deze zaak, neem dan contact op met support@enovationgroup.com
Meer informatie over de kwetsbaarheid is beschikbaar op www.cve.org
- Beeldzorg
- 5 minuten leestijd
- 11 augustus 2021
Zorgbegrip, een thuiszorg organisatie die ook veel complexe zorg leveren in de Zaanstreek, zijn creatief met digitale zorgoplossingen. Met behulp van de Beeld Zorg App van Boomerweb leveren zij wondzorg met een wondverpleegkundige uit Assen. Iets waar directeur Katinka de Boer graag meer over vertelt om anderen te kunnen inspireren. Want in het huidige zorgklimaat moet je soms creatief zijn om de juiste zorg te kunnen leveren.
Een nieuwe werkwijze
Katinka vertelt over hoe dit idee tot stand kwam en in de praktijk gebracht werd: “Wij leveren best veel wond zorg, waardoor een wondverpleegkundige belangrijk is om in het team te hebben. In onze omgeving was deze lastig te vinden, waardoor ik er vaak een moest inhuren via een concurrent en dat kost veel geld. Met de aanschaf van de Beeld Zorg App dacht ik: laten we eens kijken naar een wondverpleegkundige die digitaal op afstand wilt werken. En dankzij een vacature op LinkedIn was onze wondverpleegkundige Ben Evers snel gevonden!”
“Er is vervolgens een proces beschrijving gemaakt waarmee er duidelijke kaders zijn gesteld. Ben wordt ingezet door de wijkverpleegkundige als er vragen zijn over de wondzorg. Er wordt dan een gesprek ingepland met Ben, de wijkverpleegkundige en de cliënt via de Beeld Zorg App. Hier vind de intake plaats, waarbij er door het beeldbellen ook direct naar de wond gekeken kan worden en alle omstandigheden en problemen worden besproken. Vervolgens wordt het wondbeleid opgesteld in overleg met de huisarts en het ziekenhuis en weer gedeeld met onze wijkverpleegkundige. Alle informatie wordt vastgelegd in het elektronische patiënten dossier. Op afstand kan Ben meelezen met het vervolg en het verloop wordt vervolgens weer via de Beeld Zorg App geëvalueerd. De wondregie vind dus op afstand plaats en het beleid wordt door ons in overleg uitgevoerd. “
“Een bijkomend voordeel is dat je expertise zelf in huis hebt, dat gedeeld wordt met het team. Zo kunnen we de kennis om zo goed mogelijk wondzorg te leveren gebruiken om te sparren met elkaar en het team te leren wat de beste zorg is voor de cliënt. Dat doe je niet zo snel als iemand extern is ingehuurd.”
De ervaring van wondzorg op afstand
En wat de cliënt daar van vindt? Die maakt het niet uit dat de zorg gedeeltelijk op afstand digitaal wordt verleent. “Ik had eigenlijk wel verwacht dat cliënt zich af zou vragen hoe iemand dat gaat beoordelen op afstand en daardoor ook wel wat weerstand zou hebben, maar dat is totaal niet aan de orde.” Aldus Katinka. Voor de medewerkers wat het wel even wennen. Katinka vertelt wat een rol heeft gespeeld om de medewerkers ook enthousiast te krijgen: “Het heeft een paar maanden geduurd om de omslag te maken, maar nu ze ermee werken vinden ze het super fijn. Onze wondverpleegkundige Ben Evers heeft daarin zeker een rol gehad. Om de wondzorg op deze manier te laten werken moet iemand wel echt open staan om digitaal te werken en medewerkers daarbij te ondersteunen. Je moet draagvlak met elkaar creëren om de wondzorg op deze manier te doen en daar is Ben heel goed in. Als het iemand anders was geweest was het misschien wel anders gelopen. Soms moet je hierin ook wat doordrukken, om te laten zien hoe fijn het is om hiermee te werken. Daarbij hielp het ook dat de cliënten zo enthousiast waren. We konden ze vertellen dat we nu een wondverpleegkundige hebben en daar zijn ze blij mee. Ze vinden het professioneel dat er een expert aanwezig is, ook al is dat dan op afstand. En dat maakt de medewerker trots. Het bevestigd dat we het goed doen op dit gebied.” Vertelt Katinka.
Positief voor de omgeving
Ook zorgverleners in de omgeving plukken hier de vruchten van volgens Katinka: “Met een collega organisatie werken wij samen door Ben daar ook in de regiefunctie neer te zetten. Zij vragen om hulp, gaan mee in hetzelfde proces en dan wordt dat opgepakt door hun eigen wijkverpleegkundigen. Wij delen onze kennis graag met anderen, daarom zien we elkaar ook niet als concurrenten. Natuurlijk worden er afspraken over gemaakt, maar we kijken vooral over de schutting naar de beste zorg voor de cliënt. Of dat nou voor mijn cliënt is of die van mijn concullega maakt helemaal niet uit.”
En dat deze manier van werken positief wordt ervaren en goed werkt spreidt zich als een lopend vuurtje. Vanuit de samenwerkingspartners en andere zorginstellingen is er dan ook geen weerstand, maar juist verbazing en nieuwsgierigheid vertelt Katinka: “We krijgen juist vaak vragen over hoe wij dat doen en vooral of ze dat zelf ook kunnen. De huisarts is bijvoorbeeld heel blij dat er een wondexpert mee kijkt. Het maakt mensen uiteindelijk niet zoveel uit hoe je het doet, als het maar goed gebeurt.”
En dus concludeert Katinka: “Ik zou elke organisatie een vorm van beeldzorg aanbevelen! Het verlaagt de werkdruk, levert tijd op, het is efficiënt en het is prettiger werken, omdat je sneller kunt schakelen. Iemand kan sneller meekijken, dus de kwaliteit van zorg gaat er enorm op vooruit. En dat is waar je voor staat: je wilt kwaliteit leveren en de beste zorgverlener zijn. Dat maak je mede hierdoor mogelijk. We hebben zelf natuurlijk kennis en vaardigheden, maar de techniek moet ons ondersteunen om ons zo goed mogelijk ons werk te kunnen laten doen. En als ik het kan om dit in te zetten binnen mijn organisatie, kan iedereen het!”
- Beeldzorg
- 5 minuten leestijd
- 9 augustus 2021
Jong plus biedt (intensieve) ambulante begeleiding aan (jong)volwassenen die om welke reden dan ook meer ondersteuning nodig hebben om goed voor zichzelf te zorgen. Met behulp van de SET subsidie zijn ze gestart met de Beeld Zorg App van Boomerweb. Frans Poppe vertelt hierover: “Begin Corona merkte we dat het zorg leveren soms lastiger werd en dat we gingen beeldbellen via WhatsApp. Toen ik de subsidie voorbij zag komen dacht ik gelijk: dit is handig. En ook voor op de langere termijn een mooie oplossing. Zo kunnen we veilig op afstand zorg leveren.”
Jong plus is nu volop bezig met de implementatie. En een nieuwe manier van werken is best even wennen. “Ik merkte wel dat we door de eerste weerstanden heen moesten. Dat medewerkers en deelnemers eerst moesten ervaren wat het is en er ook positieve ervaringen mee moesten krijgen. Medewerkers voelen het alsof het in hun schoenen geschoven wordt en zitten toch met vragen als moet dit nu? En hoe moet ik dat dan doen? Als zorgorganisatie moet je soms richting geven waarin je efficiënter te werk kunt gaan. Met name met het oog op de toekomst. Dit soort middelen zullen steeds meer komen en dus moet dat goed geborgd worden. Maar gelukkig zag ik ook dat een aantal medewerkers razend enthousiast waren en het direct goed kon wegzetten bij deelnemers.”
Weerstand verminderen
Over het weghalen van weerstand heeft Jong Plus ook goed nagedacht en oplossingen gezocht. “Om de weerstand weg te halen is er een medewerker aangesteld om als een coach te fungeren voor de medewerkers en deelnemers. Die gaat één op één mee op pad en neemt de medewerker aan de hand om te laten zien hoe beeldbellen in te zetten is. Wanneer we een nieuwe deelnemer in zorg krijgen, dan introduceren we het nu ook gelijk bij het intake gesprek en nemen we de deelnemer bij de hand in het hele proces.”
“Ook monitoren we hoe vaak en hoe de Beeld Zorg App gebruikt wordt. Zo kunnen we het levendiger maken, zodat iedereen toch bewust wordt van het gemak dat het kan opleveren. We wilden het ook graag op een ludieke manier introduceren, dus onze coach deelt nu één keer per maand een prijsje uit aan degene die het meest gebruik heeft gemaakt van beeldbellen. We merken dat het daardoor structureel steeds meer wordt ingezet, ook op willekeurige momenten en dat deelnemers positiever zijn. We zijn goed op pad!”
De inzet van beeldbellen
En het resultaat mag er zijn! Er wordt goed gekeken waar en bij wie het beeldbellen goed kan worden ingezet. “We komen erachter dat 80% van onze deelnemers in staat is om te communiceren via de Beeld Zorg App. Bij een kleine groep is het vanwege beperking wel lastig, maar daar proberen we zijdelings toch een ingang te vinden. Voor deelnemers vanuit de reguliere WMO, met concrete hulpvragen werkt het perfect. Die zijn bekwaam met computer of telefoon en enthousiast.”
Hoe meer het beeldbellen gebruikt wordt, hoe enthousiaster iedereen wordt. Ook worden de voordelen al goed zichtbaar. Frans vertelt hierover: “Het grote voordeel is dat de ambulant begeleider niet altijd bij meer bij de deelnemer thuis hoeft te komen, maar dat je ook op afstand contact kan hebben en hier een verdeling in kunt maken. Hiervan wordt de efficiëntie ervaren, maar ook dat het heel functioneel is en flexibiliteit vergroot. Met beeldbellen heb je vaak korter contact dan met een huisbezoek, maar daarom heb je rondom het moment meer tijd voor vastlegging en dergelijke. Zowel op de inhoud als op de bedrijfsvoering heeft het een positief effect. We besparen ook in kilometers, tijd en geld.”
“Ook is het mooi dat wanneer deelnemers in de avonduren of het weekend een vraag hebben, het makkelijk contact leggen is via de Beeld Zorg App. Dit wordt voor zowel de medewerkers als de deelnemers als prettig ervaren en op die manier ook ingezet om zo stress weg te kunnen halen of te relativeren. Het is fijn om de deelnemer dan even te zien middels het beeldbellen. De mimiek, dat maakt toch dat je het gevoel hebt dat je er meer zicht op hebt dan normaliter. Telefonisch kan iemand zich toch anders voordoen dan hoe iemand zich werkelijk voelt. Met beeldbellen is toch wat meer zichtbaar wat de daadwerkelijke situatie is, wat makkelijker doorvraagt en op houding en gevoel kunt afgaan. Daar zit een groot verschil.” Aldus Frans.
Een goed geborgde werkwijze
En het uiteindelijke doel? “We zijn een vlakke organisatie met korte lijntjes en heel beschikbaar voor elkaar. Zowel medewerkers onderling als naar deelnemers. We willen deelnemers echt de ruimte geven om te werken aan zichzelf. Te helpen om de rode draad vast te houden in waar we naartoe willen. Dat vanuit die context de Beeld Zorg App wordt toegepast en dat het een goed geborgde werkwijze is. Dat het gebruik een vanzelfsprekendheid is, dat het echt bij ons hoort en dat alle scepsis weg is. Dat we het nieuwe medewerkers en deelnemers vanaf het begin eigen kunnen laten maken en enthousiast maken en dat ze daardoor ook zelf creatief worden met de inzet. Niet alleen individueel, maar ook op team niveau. Dat is mijn doel!” Aldus Frans.
En Frans heeft ook nog wel een tip voor andere organisaties die willen starten: “Ga er gewoon voor! Probeer het en wees creatief in het toepassen. Denk ook van te voren goed na waar je het allemaal voor kunt en wilt gebruiken. Daar moet je ook echt even de tijd en ruimte voor nemen. Er zijn natuurlijk ook wat processen waar je doorheen moet en alle nieuwe dingen vragen verandering in gedrag, maar ga daarover met elkaar in gesprek en probeer op die manier een goede lijn uit te zetten hoe je het wil gaan doen met elkaar. Er zijn namelijk zo veel voordelen als je het gaat toepassen.”
- Beeldzorg
- 5 minuten leestijd
- 6 juli 2021
Als kleinere organisatie moet je soms creatief zijn om de juiste zorg te kunnen leveren. Daarom is thuiszorgorganisatie Zorgbegrip gestart met de Beeld Zorg App van Boomerweb met behulp van de SET subsidie. Katinka de Boer, directeur van Zorgbegrip, vertelt hier meer over. Het is een project dat begon vanuit de noodzaak om goede wondzorg te kunnen leveren, maar waar ze nog veel meer mogelijkheden voor de toekomst ziet!
Efficiënter werken
Toen Katinka de SET subsidie voorbij zag komen zag ze haar kans. Ze heeft de subsidie ingezet om de wijkverpleegkundigen te kunnen voorzien van een iPad met internet verbinding en voor de aanschaf van de Beeld Zorg App om ook zorg op afstand te kunnen leveren. Hiermee kon er een wondverpleegkundige op afstand worden aangenomen, zodat zij ook de gespecialiseerde wondzorg die nodig is kunnen leveren. Door te beeldbellen met de cliënt, wijkverpleegkundige en wondverpleegkundige kan het wondbeleid op afstand worden bepaald, de wondzorg volgens het wondplan worden uitgevoerd en kan er op afstand worden meegekeken bij vragen. Bijkomend voordeel is dat de wijkverpleegkundige ook altijd het Elektronisch Patiënten Dossier bij de hand heeft, waardoor ze op locatie beter worden gefaciliteerd. Ze kunnen direct online informatie ophalen en registreren.
Maar dat is pas het begin. Door ook devices bij de cliënten te gaan faciliteren wil Katinka de Beeld Zorg App breder in gaan zetten: “De Beeld Zorg App is een prachtig ondersteunend middel om thuiszorg op afstand te kunnen leveren. Wat hard nodig is, want uiteindelijk wordt de zorg steeds meer rondom de cliënt in huis georganiseerd. De Zaanstreek waar wij zorg leveren is weids verspreid met veel water, hierdoor maken de medewerkers lange reisafstanden. Dit is inefficiënt en niet praktisch. Elke verloren minuut in de auto onderweg bent kan je niet aan de cliënt besteden. Het inzetten van digitale zorgmomenten zorgt er voor dat er beter gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare tijd.”
Met een bredere inzet van zorg op afstand ziet Katinka nog een extra voordeel: “Door de inzet van beeldzorg kun je contactmomenten meer verspreiden. Wanneer je minder fysiek bij cliënten langs hoeft te gaan, levert dat tijd op die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld meerdere beeldzorgmomenten in te zetten. Daarmee zorg je voor meer contactmomenten bij bijvoorbeeld eenzame ouderen op een manier die zeker niet onderdoet voor een fysiek moment. Je hebt toch het gevoel dat je elkaar even gezien hebt. Je legt weer op een andere manier contact dan met alleen bellen, met de non-verbale communicatie die bij beeldbellen zichtbaar is krijg je veel meer mee.”
Een goed voorbeeld waarbij juist die non-verbale communicatie ook een grote toegevoegde waarde heeft is bij cliënten die zelf hun medicatie innemen, maar waarbij wel een oogje in het zeil wordt houden. “We hebben nu cliënten die zelf hun medicatie innemen, maar waarbij we altijd even bellen om te checken of ze het ook daadwerkelijk hebben ingenomen. Dat moment gebruiken we om ook even te vragen hoe het verder is. Hierbij is het fijner als je iemand ook nog even kunt zien. Een cliënt kan wel zeggen dat het goed gaat, maar als zorgverlener heb je genoeg ervaring om aan iemand te kunnen zien hoe het daadwerkelijk gaat. Dan kan je er altijd nog heen als dat nodig is.“ Aldus Katinka.
De ervaring van de medewerkers
Innoveren in de zorg gaat zeker niet vanzelf en niet iedereen staat te juichen bij dit idee. Zelf voelde Katinka de grote noodzaak om hier mee aan de slag te gaan, maar in haar team leefde dit nog niet zo: “Op een moment dacht ik, dit moeten we gaan doorzetten. Gewoon aan de slag gaan met Boomerweb en dan moeten de medewerkers zelf maar ondervinden hoe het werkt. Er waren zeker ook een aantal sceptisch. Ze hikken aan tegen een nieuwe werkwijze, want we hebben het toch altijd zo gedaan? En vragen zich af hoe dat dan gaat en wat dat allemaal kost. Degene die sceptisch waren hebben we vanaf het begin mee laten doen. Met het idee van als je die mee hebt, gaat de rest ook wel mee.”
En het resultaat mag er wezen: “Medewerkers vinden het fantastisch. Het is heel efficiënt en gebruiksvriendelijk. We kunnen nooit meer terug. Dat klinkt misschien heel gek, maar het is onbespreekbaar om terug te gaan naar het oude werken.” Aldus Katinka.
De zorg van de toekomst
Momenteel loopt er een subsidie aanvraag zodat cliënten ook toegang krijgen tot devices. Zo kan Zorgbegrip meer beeldzorg inzetten en voldoen aan de veranderende zorgvraag van de toekomst. Want dat de zorg moet en gaat veranderen is volgens Katinka wel duidelijk: “Het is natuurlijk eigenlijk gek dat wanneer we iets van zorg nodig hebben, we altijd ergens naartoe moeten. Want waarom zou een patiënt voor een controle altijd naar het ziekenhuis moeten? Je staat vaak met 10 minuten weer buiten, maar dit heeft wel een enorme impact op bijvoorbeeld onze cliënten zonder familie of die niet goed Nederlands spreken. Er moet van alles geregeld worden en dat levert veel spanning op. Dat moet en kan anders. Dat hebben we wel gezien door de coronacrisis. De kunst is nu om dat door te pakken en het te normaliseren in de gezondheidszorg. Hier kan je goed op inspelen door een beeldzorgmoment in te plannen waar het kan. Je kan daarna altijd nog een fysieke afspraak maken. Voor de client levert dat enorm veel waarde op, die kan de zorg thuis ontvangen en mist een hoop spanningen. De thuiszorg heeft er ook baat bij, bijvoorbeeld wat betreft de planning. En wanneer gewenst vanuit de cliënt kun je zelfs aanhaken en even vragen hoe de arts iets bedoeld heeft. Zo kun je uiteindelijk betere zorg leveren.”
En dus concludeert Katinka: “Ik zou elke organisatie een vorm van beeldzorg aanbevelen! Het verlaagt de werkdruk en levert tijd op. Het is efficiënt en prettiger werken, omdat je sneller kunt schakelen. Iemand kan sneller meekijken, dus de kwaliteit van zorg gaat er enorm op vooruit. En dat is waar je voor staat: je wilt kwaliteit leveren en de beste zorgverlener zijn. Dat maak je mede hierdoor mogelijk. We hebben zelf natuurlijk kennis en vaardigheden, maar de techniek moet ons ondersteunen om ons zo goed mogelijk ons werk te kunnen laten doen. En als ik het kan om dit in te zetten binnen mijn organisatie, kan iedereen het!”
- Innovatie
- 2 minuten leestijd
- 29 juni 2021
Wanneer je werkt of gaat werken met elektronische toedienregistratie wil je ook de zekerheid dat je altijd bij de juiste gegevens kunt. Een continue beschikbaarheid van toedienlijsten is dan essentieel. Voor Boomerweb is dit dan ook topprioriteit. Hier zijn al vele maatregelen voor getroffen en de volgende stap die wij hierin nemen is het herbouwen van ons raadpleegportaal, zodat deze aansluit bij het nieuwe platform. Op het raadpleegportaal kunnen zorgmedewerkers altijd terugvallen bij eventuele storingen van de hoofdomgeving. Zo kunnen zij altijd de meest actuele digitale toedienlijst inzien.
Hoe zit dat nu dan?
Met de bouw van het nieuwe platform hebben wij bewust gekozen voor een overgang naar een ander datacentrum: Azure. Onze oplossingen zijn daar in drievoud (redundant) uitgevoerd. Dit betekent dat wanneer één omgeving onverwacht een storing heeft, de andere (kopie)omgevingen het overnemen. De beschikbaarheid is hierdoor een stuk hoger en de kans dat je als klant last hebt van een storing zou zeer klein moeten zijn. Bij het nieuwe platform is het raadpleegportaal daarom niet direct herbouwd.
Nu we enkele maanden verder zijn weten we dat driedubbel redundant nog geen 100% storingsvrije situatie oplevert. Dat er nog steeds een– weliswaar zeer kleine – kans bestaat op storingen. Een storing heeft echter altijd impact. Daarom gaan wij nu voor nóg meer zekerheid alsnog een nieuw Raadpleegportaal bouwen. Dat betekent dat zelfs als alle drie de omgevingen platliggen, klanten alsnog over de toediengegevens kunnen beschikken. Op deze manier werken wij aan een nog hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid van onze oplossing!
Wat doet het raadpleegportaal?
In dit raadpleegportaal worden de actuele toedienlijsten getoond, zodat zorgmedewerkers kunnen raadplegen welke dosering van welke medicatie zij op welk moment bij welke cliënt moeten toedienen. Deze is gebouwd in een aparte omgeving en draait bij een ander datacenter (Fuga). Wanneer er een storing is, wordt het raadpleegportaal automatisch live gezet. Op dat moment verschijnt op het inlogscherm van de Medicatie Controle App een linkje naar raadpleeg.boomerweb.nl. Zorgmedewerkers kunnen inloggen met hun gebruikelijke accountgegevens en zien vervolgens de medicatielijst van alle cliënten die ze ook in de normale omgeving van de Medicatie Controle App kunnen zien. Zodra de hoofdomgeving weer stabiel draait en te gebruiken is, gaat het raadpleegportaal weer offline. Zo kan er ook geen verwarring ontstaan.
Voor Boomerweb zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid topprioriteit. Daarom is de herbouw van het raadpleegportaal voor de nieuwe omgeving een mooie toevoeging waarmee we een extra zekerheid bieden dat digitale toedienlijsten altijd toegankelijk zijn, zelfs tijdens een onverhoopte storing!
- Regelingen en subsidies
- 1 minuut leestijd
- 11 juni 2021
Tot 30 juni is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) aan te vragen. Het doel van deze regeling is om nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang te zetten binnen de wijkverpleging. Boomerweb biedt meerdere oplossingen om binnen deze regeling zinvol in te zetten, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de ICT-infrastructuur. Denk daarbij aan SSO-koppelingen (o.a. op basis van OpenID Connect, ADFS en Azure AD), ECD-koppelingen (o.a. op MijnCaress van PinkRoccade) en IAM-koppelingen (bijvoorbeeld in combinatie met HelloID/Tools4Ever).
Daarnaast biedt de regeling ook de mogelijkheid om de zelfredzaamheid van de cliënten te helpen vergroten. Daarvoor biedt de Medicatie Controle App voor cliënten een uitkomst! Boomerweb breidt de huidige mobiele applicatie voor professionele gebruikers namelijk uit voor cliënten die medicatie voor een deel in eigen beheer hebben. Hierdoor heeft de cliënt (en mantelzorger) zelf inzicht in wat er door de professionele zorg is toegediend én wat er nog in eigen beheer is. Medicatie in eigen beheer kan dan desgewenst zelf worden afgetekend, waardoor het medicatiedossier compleet wordt.
Geïnteresseerd? We vertellen je er graag meer over!
Neem contact op met Bellina Conu via 088- 130 21 21 of info@boomerweb.nl
- Samenwerking
- 2 minuten leestijd
- 27 mei 2021
ChipSoft en Boomerweb werken samen om de overdracht van medicatiedata in de keten eenvoudiger te maken. Het doel: verbetering van medicatieveiligheid in de zorg. Op dit moment is de bouw van de koppeling in volle gang!
Wanneer je als zorginstelling kiest voor een gespecialiseerde digitale oplossing, wil je graag ook dat direct alle aanverwante processen worden geoptimaliseerd. Hiervoor zijn koppelingen van groot belang. Koppelingen zorgen voor sneller en directe toegang tot de juiste gegevens, voorkomen dubbel beheer in verschillende systemen en voorkomen daarmee fouten.
Via deze koppeling werken beide systemen naadloos met elkaar samen. Het is bovendien zeer gebruiksvriendelijk voor apothekers om met Curo Apotheek toedienlijsten digitaal aan te leveren aan zorgpartners. Het voordeel hiervan is dat de zorgmedewerkers altijd over de meest actuele medicatie-informatie beschikken en de kans op medicatiefouten op deze manier wordt verkleind.
Wil je hier vast meer over weten? Neem dan contact met ons op.
- Boomerweb
- 4 minuten leestijd
- 12 april 2021
Ruim twee jaar geleden begonnen wij met een enorm project: het bouwen van een compleet nieuw Boomerweb platform. Soms loop je er namelijk als ICT bedrijf tegenaan dat je wilt blijven doorgroeien, maar dat dat niet makkelijk in het huidige systeem kan. We wilden graag nieuwe wensen vanuit de zorg blijven inwilligen, maar die pasten niet in de opzet zoals die jaren geleden door ons is gemaakt. Daarom zijn we gaan werken aan de integratie van al onze apps in één nieuw Boomerweb platform.
Onze oplossingen ontwikkelen zich door op basis van de input vanuit de zorg en wat daar vandaag nodig is, kan een maand later weer anders zijn. Iets wat 2020 ons wel heeft bewezen. Het is daarom belangrijk om constant door te ontwikkelen en te zorgen dat je niet alleen de basisfunctionaliteiten ondersteunt, maar juist ook alle uitzonderingen kunt ondersteunen. En juist dat is geborgd in het nieuwe Boomerweb platform.
Nieuw Boomerweb platform
“Ons nieuwe systeem is zo opgebouwd dat wij een universele app hebben gemaakt met heel veel rechten die je per rol aan en uit kunt zetten. Op deze manier kan bijvoorbeeld toedienregistratie makkelijk gecombineerd worden met wondbehandeling en/of beeldbellen.” Aldus René Weijenberg, Manager Business development bij Boomerweb.
Aan dit nieuwe platform, waarop alle apps geïntegreerd draaien, is achter de schermen al heel lang en heel hard gewerkt door onze developers. Op het resultaat zijn we dan ook erg trots. Het nieuwe platform blinkt uit in snelheid, stabiliteit en veiligheid. Maar belangrijker: het is ook future proof. Zo is er bijvoorbeeld bij de inrichting gekeken naar de relevante ZIB’s (Zorg Informatie Bouwstenen) en er wordt rekening gehouden met het wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (“Wegiz”).
Duurzame oplossing
Door de nieuwe opzet van het platform kan echt iedereen met ons systeem werken en kunnen doelgroepen elkaar versterken. Nu en in de toekomst. René vertelt hierover: “Doordat ons bronsysteem nu zo is opgebouwd kunnen we ook heel eenvoudig nieuwe doelgroepen op ons netwerk aansluiten en hun wensen inwilligen. Hierdoor werkt de applicatie net zo goed voor een specialist in het ziekenhuis, een huisarts, een poliapotheek, een openbare apotheek, de wijkverpleging en de dagbesteding van een andere zorginstelling.”
Op deze manier sluiten onze oplossingen nog beter aan op zorgprocessen. En dat is van groot belang. Wanneer digitale oplossingen hierop aansluiten en een vloeiend geheel vormen met het hele ICT-landschap van de gebruiker bevorder je namelijk de acceptatie van de oplossing, het gebruiksgemak van de zorgmedewerkers en de beheersbaarheid vanuit technisch oogpunt. Iets wat hard nodig is om deze oplossingen duurzaam in te zetten en een antwoord te kunnen geven op de zorgvraag van de toekomst.
Stand van zaken
Op dit moment is de basis gelegd: er ligt een compleet nieuwe applicatie die gebouwd is in een compleet nieuwe infrastructuur. Hierin kunnen niet alleen de wensen vanuit de zorg worden ingewilligd, maar zijn we dus vooral ook toekomstbestendig. De Medicatie Controle App en Curo zijn hierin herbouwd met een nieuwe lay-out en met vele nieuwe functionaliteiten. Die functionaliteiten zullen steeds verder worden uitgebreid. Ook gaan steeds meer zorginstellingen over op de nieuwste versie.
Daarnaast zijn we bezig met het voorbereiden van de volgende stappen: het herbouwen en toevoegen van de Wond Zorg App en de Beeld Zorg App aan dit nieuwe platform. Ook zullen bestaande koppelingen worden omgebouwd in de nieuwe omgeving, zodat deze nog beter aansluit op het ICT landschap van gebruikers. Door de opbouw van het platform kunnen er makkelijker nieuwe oplossingen aan worden toegevoegd en staan we sterk voor de toekomst!
- Samenwerking
- 4 minuten leestijd
- 12 februari 2021
Digitale oplossingen
Een voorbeeld waar het gebruik van digitale middelen nodig is, is op het gebied van medicatieveiligheid. Door het tekort aan zorgmedewerkers neemt de werkdruk toe, maar tegelijkertijd is door veranderende wetgeving meer zorgvuldigheid vereist. Zo is in het geval van risicovolle medicatie een dubbele controle vereist, volgens het zogenoemde ‘vier ogen-principe’. Zonder digitale innovaties leidt dit tot verminderde productiviteit, want dan zou er altijd een extra collega ter plaatse moeten zijn om deze medicatie te controleren. De Medicatie Controle App van Boomerweb maakt het mogelijk om deze dubbele controle digitaal te laten uitvoeren door een collega of zorgcentrale op afstand.Digitale oplossingen, in eerste instantie ingezet als hulpmiddel, leiden ook tot een vernieuwde werkwijze en andere processen. Maarten van Rixtel hierover: “Door innovatie wordt de zorg bijvoorbeeld minder locatie-gebonden. Het voordeel is dat door digitalisering verbinden met elkaar makkelijk is: er kan real time met elkaar op afstand worden samengewerkt. Zo kan er ook gemakkelijk regionaal, nationaal en zelfs internationaal worden samengewerkt. Hierdoor zullen de grenzen van zorgorganisaties in de digitale wereld vervagen. Dit leidt tot een omkering van de keten: zo wordt niet langer het bedrijf, maar juist de klant en haar relatie met de professional leidend. Er ontstaat een wisseling van zorg-gestuurd vanuit de organisatie, naar zorg-gestuurd vanuit de klantvraag, uitgevoerd door de zorgprofessional.”Sensire
Vanuit deze visie is Sensire al jaren bezig met het doorvoeren van veranderingen. Een strategie die leidt tot de beste omgeving waarin een professional de zorg kan geven. Momenteel zit Sensire in de transitiefase waarin het eigenaarschap verschuift van de organisatie naar de professional en waarin de klant steeds meer de regie krijgt. Dit zorgt ervoor dat de organisatie niet meer de zorgaanbieder is, maar vooral de ondersteuning wordt van de professional. Sensire gaat dus van een sturende rol, naar een ondersteunende rol. In deze rol is Sensire nadrukkelijker verantwoordelijk voor de ontwikkeling van digitale ontwikkelingen met ICT-partners, zodat de aangesloten professionals hun werk goed kunnen doen.Maarten vertelt over deze visie: “Sensire kan dat niet in haar eentje, wij moeten met collega’s in de regio, zoals ziekenhuizen en huisartsen, een infrastructuur bouwen om dit werkbaar te maken. En om die infrastructuur te kunnen bouwen hebben we partners nodig. We hebben dus een samenwerking met partijen zoals Boomerweb nodig om onze visie uit te kunnen voeren. Boomerweb is daarin met haar vernieuwende methodieken voor Sensire een goede partij.”Samenwerking
De toepassing van digitale oplossingen is dynamisch: wat vandaag passend is, kan morgen weer anders zijn en daarop moet worden geanticipeerd. Daardoor is innovatie niet simpelweg één oplossing kiezen. Het samenwerken en kritisch naar elkaar blijven kijken is essentieel. Een belangrijk instrument voor een goed partnerschap is volgens Maarten dat beide partijen vanuit hun eigen visie moeten blijven werken: “Boomerweb heeft een eigen visie en daarmee daagt ze Sensire uit om mee te denken. En andersom. Dat mag ook zeker schuren, omdat wij daar allebei beter van worden. We moeten in dat partnerschap niet 100% hetzelfde willen doen, juist niet! Daardoor zou Boomerweb zich te specifiek aanpassen aan Sensire en in de digitale wereld – en met het oog op de toekomst – wil je juist ook schaalbaar zijn voor andere organisaties.”En daarom past deze samenwerking goed bij de visie van Sensire: door samenwerking waarin partijen elkaar blijven uitdagen wordt de beste digitale oplossing niet alleen voor de organisatie, maar juist voor de professional gecreëerd. Zo bouwen Sensire en Boomerweb samen aan de toekomst.- Boomerweb
- 5 minuten leestijd
- 1 februari 2021
Door de strategische overname van Boomerweb vergroot Enovation haar vermogen om zorg op afstand te ondersteunen. Hiermee geven Enovation en Boomerweb samen nog beter invulling aan de groeiende behoefte voor geïntegreerde ehealth-toepassingen en zorgen zij ervoor dat nog steeds de juiste patiëntenzorg wordt geleverd, ook met een toenemende druk op de gezondheidszorg.
Boomerweb en Enovation
Al ruim 10 jaar helpt Boomerweb zorgorganisaties om beter, veiliger en toekomstbestendiger te worden met behulp van digitale oplossingen. Met als resultaat: efficiencywinst en kwaliteitsverbetering van zorg, en verbeterde communicatie tussen zorgverleners in de gedeelde zorg rondom de cliënt. Al meer dan 350 zorginstellingen en 650 apotheken maken gebruik van de diensten van Boomerweb. Hiermee wordt zorg aan meer dan 120.000 patiënten ondersteund.
De combinatie van Enovation en Boomerweb maakt dat professionals die in het zorgnetwerk met elkaar samenwerken, dit in de toekomst nog eenvoudiger en veiliger kunnen doen. De producten van beide bedrijven zijn zeer complementair aan elkaar. Met deze stap ontstaat een unieke combinatie van producten en diensten waarmee niet alleen zorg op afstand kan worden geleverd, maar die tevens op basis van standaarden en afsprakenstelsels volledig geïntegreerd kunnen worden in het applicatielandschap van de zorgprofessionals. Klanten van Boomerweb kunnen er van op aan dat de bestaande oplossingen van Boomerweb voor hen in de toekomst waarde zullen blijven toevoegen om efficiënter, veiliger en met meer gebruiksgemak te kunnen werken.
Willem Hendrik Gispen (CEO Boomerweb): “Door de overname kunnen wij zorgen dat de ehealth-oplossingen van Boomerweb nog beter worden ingebed in het ICT-zorglandschap van onze klanten. Enovation heeft niet alleen een brede basis in dezelfde zorgmarkt, maar heeft bewezen competenties, producten en diensten op het gebied van infrastructuur en communicatie. Die vormen samen met de mobiele applicaties van Boomerweb een ijzersterke combinatie, waar onze klanten in de toekomst van zullen profiteren. Samen maken wij een veilige en meer efficiënte uitvoering van de zorg mogelijk, met de juiste data op de juiste plek en meer gebruikersgemak voor de zorgverleners. Ook internationaal geeft de samenwerking met Enovation nieuwe groeimogelijkheden, de grote uitdagingen in de zorg – hoe houden we de zorg betaalbaar en uitvoerbaar – zijn immers niet een probleem wat zich alleen in Nederland voordoet.”
eHealth
In de nieuwe combinatie gaat Enovation zich nog sterker inzetten voor samenwerking in de zorg door inzet van eHealth. De druk op de zorg wordt steeds groter. Om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen is een goede samenwerking tussen zorgverleners onderling, en met cliënten samen, essentieel. Enovation zorgt in dit kader al voor zorg op afstand via Enovation UMO en voor de samenwerking in het kader van eOverdracht via Enovation POINT. Daarnaast maken veel instellingen gebruik van Enovation voor de veilige ontsluiting van informatie naar cliënten via de VIPP-trajecten.
Jeroen van Rijswijk (CEO Enovation): “Met de overname van Boomerweb kunnen wij nog beter invulling geven aan de groeiende behoefte in de markt voor geïntegreerde ehealth-toepassingen. Boomerweb is een toonaangevende ehealth specialist met hart voor de zorg. Hiermee is Boomerweb een belangrijke toevoeging in het Enovation Platform. Wij geloven dat door betere en efficiëntere samenwerking in de zorg, we met elkaar kunnen zorgen dat de patiënten nu en ook in de toekomst de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit, ondanks de steeds sterkere druk op de sector. De inzet van ehealth oplossingen is hierbij onmisbaar.”
Over Enovation
Al meer dan 35 jaar is Enovation de specialist voor veilige communicatieoplossingen voor de gezondheidszorg. Het bedrijf richt zich op het faciliteren van informatie-uitwisseling tussen en binnen zorginstellingen en tussen zorginstellingen en cliënten. De oplossingen zijn gebaseerd op (internationale) standaarden en sluiten naadloos aan op bestaande IT-systemen en processen van zorginstellingen. Het bedrijf heeft meer dan 250 medewerkers in 10 kantoren en is actief in meer dan 19 landen. Enovation heeft een sterke R&D-capaciteit gericht op het verbeteren van het huidige productaanbod om innovatieve oplossingen te creëren voor de zorgmarkt en de (semi-)publieke sector. Als onafhankelijk communicatiebedrijf heeft Enovation de missie om een belangrijke rol te spelen bij het oplossen van de uitdagingen waarmee de Europese gezondheidszorgsector momenteel wordt geconfronteerd. Zowel in haar organische als in haar groeistrategie richt Enovation zich op het verhogen van de toegevoegde waarde voor haar klanten, het verder verbeteren van het strategische productaanbod en het versterken van haar strategische positionering als een toonaangevende internationale SaaS-leverancier in Europa.
Over Boomerweb
Boomerweb is een e-health specialist met hart voor de zorg. Al ruim 10 jaar werkt het bedrijf vol passie aan de nieuwste en beste digitale oplossingen voor de zorgsector. De digitale zorgoplossingen helpen medicatieveiligheid te vergroten, wondzorg te verbeteren en begeleiding op afstand mogelijk te maken. De digitale oplossingen van Boomerweb ondersteunen zorgmedewerkers, apothekers, huisartsen en patiënten bij het uitvoeren en ontvangen van de juiste zorg en helpen om de zorg – ook in de toekomst – veilig en betaalbaar te houden.
- Samenwerking
- 2 minuten leestijd
- 4 december 2020
Sofa B.V. maakt het nu nog makkelijker voor de apotheekhoudende huisartsen om af te stappen van de papieren medicatielijsten die nodig zijn voor registratie rond medicatietoediening. Zij kunnen voortaan gebruik maken van de medicatietoediening app van Boomerweb. De app verbetert de communicatie tussen apotheekhoudende huisartsen en zorgorganisaties. Sofa heeft Boomerweb aangewezen als voorkeursleverancier middels een mantelovereenkomst tussen beide partijen.
Elektronische toedienregistratie
Het voordeel van het gebruiken van elektronische toedienregistratie is dat de zorgmedewerkers altijd over de meest actuele medicatie-informatie beschikken en de kans op fouten op deze manier wordt verkleind. De apotheekhoudende huisarts heeft inzage in de therapietrouw en kan daarop bijsturen wanneer dat nodig is. Bijkomend voordeel is dat er een slag in efficiëntie wordt gemaakt. Zo zijn er geen papieren toedienlijsten meer nodig, wordt het bestelproces van nieuwe medicijnen gedigitaliseerd en is er een nieuw communicatieplatform waardoor de lijnen korter worden. Op deze manier kunnen apotheekhoudende huisartsen hun rol als zorgpartner in de medicatie keten verstevigen.
Nadat Sofa met meerdere partijen om tafel is gegaan is Boomerweb gekozen tot voorkeursleverancier. Marc van Loenhout (directeur Sofa) hierover: ‘Het is voor apotheekhoudende huisartsen van groot belang dat een externe applicatie koppelt op het eigen bronsysteem. Boomerweb is een van de weinige die deze koppeling goed heeft ingericht. Bovendien is het een gebruiksvriendelijke applicatie. Zo helpt Sofa apotheekhoudende huisartsen niet alleen met centrale inkoop, certificering en praktijkbegeleiding, maar nu ook op het gebied van innovatieve diensten.”
Eerder heeft Sofa al een overeenkomst gesloten met Promedico voor het apotheekhoudende-huisartsinformatiesysteem. Boomerweb is de eerste partij die ook met dit systeem kon koppelen. Hierdoor sluiten de systemen naadloos op elkaar aan en is het makkelijk in gebruik. Met deze samenwerking kunnen apotheekhoudende huisartsen dan ook eenvoudig en onder goede voorwaarden beginnen met elektronische toedienregistratie.
Vraag vanuit zorgorganisaties
De vraag naar de samenwerking is ontstaan vanuit diverse zorgorganisaties. Wanneer zorgorganisaties willen starten met elektronische toedienregistratie is het van belang om alle leverende apotheken aan te sluiten, zodat er ook voor alle cliënten actuele medicatie-informatie beschikbaar is. In een aantal regio’s in Nederland zijn het met name apotheekhoudende huisartsen die de rol van leveranciers van medicatie vervullen. Nederland telt circa 400 apotheekhoudende huisartsen en vormen derhalve een belangrijke schakel.
Willem Hendrik Gispen (directeur Boomerweb): “Apotheekhoudende huisartsen spelen natuurlijk een hele speciale rol. Niet alleen omdat de rol van huisarts en apotheek gecombineerd wordt, maar vooral vanwege hun cruciale dienstverlening in de meer rurale gebieden. Dankzij hen kan ook daar de farmaceutische dienstverlening op peil worden gehouden. Goed om te zien hoe Sofa hen daarbij in algemene zin ondersteunt. Door de samenwerking met Boomerweb helpt Sofa hen nu ook bij de benodigde digitalisering, voor een hogere efficiëntie en medicatieveiligheid.”
Sofa
Sofa is ontstaan uit de Stichting voor Apotheekhoudende Huisartsen en ontzorgt door te helpen met inkoop, trainingen en praktijkondersteuning.
- Boomerweb
- 4 minuten leestijd
- 23 november 2020
Boomerweb is voor het 5e jaar gecertificeerd voor ISO27001 en NEN7510 en voldoet met de nieuwe infrastructuur sinds dit jaar ook volledig aan de eisen van NEN7512 en NEN7513. Manager operations en security officer van Boomerweb Anne Roeleveld vertelt hierover: “Informatiebeveiliging zit in ons denken en doen. Dat we nu ook aan de eisen van NEN7512 en NEN7513 voldoen is extra bijzonder omdat deze eisen ver gaan en veel vragen van je infrastructuur en werkprocessen. We zijn er trots op dat onze nieuwe platformen daar volledig aan voldoen!”
Wet- en regelgeving
Zorginstellingen moeten aan een lange lijst wet- en regelgeving voldoen op het gebied van informatiebeveiliging. Zij zijn verantwoordelijk voor de gegevens die ze verzamelen en vastleggen. Dat stelt extra eisen aan de aanbieders van ICT oplossingen, want zorginstellingen moeten erop kunnen vertrouwen dat de leveranciers waar ze mee samenwerken dezelfde zorgvuldigheid in acht nemen. Voor Boomerweb speelt dit dan ook een belangrijke rol in het dagelijkse werkproces en het (door)ontwikkelen van onze producten. We zijn bewust heel transparant op het gebied van informatiebeveiliging en leggen de verantwoordelijkheden, afspraken en getroffen maatregelen goed vast. De certificeringen laten zien dat de informatiebeveiliging binnen Boomerweb niet alleen goed geborgd is, maar dat deze borging ook extern wordt getoetst.
Certificeringen
Maar wat betekenen deze certificeringen nou precies? Het laat zien aan welke normen aantoonbaar wordt voldaan en welke audits er ieder jaar intern en extern worden uitgevoerd. Zo is ISO27001 de algemene norm voor informatiebeveiliging en NEN7510 de verdiepingsslag daarop specifiek voor de zorg. NEN7512 is een specifieke uitwerking voor gegevensuitwisseling tussen partijen en NEN7513 is een specifieke uitwerking voor logging. Met deze vier normen voldoet Boomerweb dus aan alle belangrijke criteria die gesteld worden ten aanzien van de data die wordt verwerkt.
“Het verkrijgen van deze certificaten is niet alles, je krijgt de bevestiging dat je informatiebeveiliging echt onderdeel van al je werkzaamheden hebt gemaakt. Er wordt namelijk verwacht dat je groei laat zien. Dat je volwassener bent geworden in je informatiebeveiliging beheer dan in het jaar dat je bent gestart.” Vertelt Anne. En dat is iets wat dagelijks een grote rol speelt: “Voor Boomerweb was volledig voldoen aan de eisen uit NEN7512 en NEN7513 – naast die van ISO27001 en NEN7510 – al heel lang de gewenste volgende stap, maar door vereiste infrastructurele aanpassingen een lange termijnplan. Na deze laatste audit voldoen we nu ook aantoonbaar aan dit eisenpakket en kunnen we de lat weer een stukje hoger leggen.”
- Regelingen en subsidies
- 2 minuten leestijd
- 6 november 2020
Zorg voor innoveren komt met een nieuwe regeling: Training tot digicoach. Deze regeling biedt zorg- en welzijnsorganisaties de mogelijkheid om eigen medewerkers op te leiden tot digicoach om zo de digivaardigheid van al hun medewerkers te kunnen vergroten.
Digivaardigheid is van belang voor succesvolle en duurzame implementatie van nieuwe digitale oplossingen in de zorg. Zoals Zorg voor Innoveren aangeeft: ‘Wanneer dit niveau niet voldoende is, kan het de (duurzame) implementatie van jouw zorginnovatie in gevaar brengen.’ Naast inhoudelijke trainingen over de zorginnovatie zelf, is het dus goed om oog en aandacht te hebben voor het niveau van digivaardigheid van de medewerkers. Dat kan bijvoorbeeld worden vergroot door het aanstellen van zogenaamde digicoaches.
Niet alle zorginstellingen hebben echter de middelen voor het opleiden van een digicoach. Gelukkig is er vanuit Zorg voor innoveren gewerkt aan een voucherregeling waarmee mensen binnen hun eigen zorgorganisatie getraind kunnen worden tot digicoach. ‘De digicoach kan anderen uit de organisatie helpen bij de implementatie en het gebruik van de digitale zorgtoepassingen. Door iemand binnen de eigen organisatie op te leiden blijft de kennis verankerd in de organisatie en is deze ook altijd dichtbij en toegankelijk.’
Een mooie extra ondersteuning voor zorgorganisaties in deze tijden! Boomerweb onderschrijft het belang van digivaardigheid bij zorgorganisaties. Directeur Willem Hendrik Gispen noemde dit al eerder in zijn artikel over de essentiële elementen voor succesvolle implementatie van zorginnovatie. Dit artikel kan je hier lezen.
Meer informatie over digicoaches en digivaardigheden is hier te lezen. Meer informatie over de voucherregeling vind je hier.
- Innovatie
- 3 minuten leestijd
- 9 oktober 2020
Het coronavirus heeft een ‘brandend platform’ in de zorg gecreëerd, een enorme urgentie om te veranderen. Ineens moet het, kan van alles en wil menigeen. Van zorgmedewerkers tot IT-afdelingen, van bestuurders tot zorgverzekeraars. Digitaal is het nieuwe normaal. Maar hoe maken we de slag naar een duurzame inzet van digitale middelen?
Zorg op afstand, digitale middelen opschalen, verschillende innovaties uitproberen, we zagen het de afgelopen maanden met ongekende snelheid gebeuren. Toch waren er duidelijke verschillen tussen zorginstellingen. “Vanuit mijn persoonlijke analyse zijn er een aantal essentiële elementen die – mits goed in samenhang georganiseerd – zorgorganisaties helpen om succesvol te digitaliseren.” Aan het woord is Willem Hendrik Gispen, algemeen directeur van digitale zorgleverancier Boomerweb. Boomerweb begeleidde honderden zorgorganisaties bij het succesvol en versneld implementeren van digitale zorgoplossingen.
- Visie en commitment. Innovatie is geen doel op zich. Gispen: “Wat is de visie van het bestuur: wat voor type zorgorganisatie wil je zijn in de toekomst, en welke rol bekleedt jouw organisatie in het veranderende zorglandschap?” Kortom, waar is innovatie voor nodig, wat wil je ermee bereiken?
- Patient& Nurse included. Beloftevolle ideeën stokken vaak als de eindgebruikers niet of onvoldoende zijn betrokken bij de totstandkoming van de ideeën en bij het uitproberen ervan. “Betrek daarom in een zo vroeg mogelijk stadium de medewerkers en cliënten. Niet alleen de koplopers, maar ook zeker de criticasters.”
- Creëer een ecosysteem. Een ecosysteem van samenwerkende en innoverende partijen vormt het beste antwoord op de grote uitdagingen in de zorg. Zogenaamde ‘best-of-breed’ systemen dus, met gespecialiseerde oplossingen voor specifieke problematiek, bovenop een brede, solide basis van een of meerdere bronsystemen. De grote ‘all-in-one’ systemen ontwikkelen toch vaak voor het gemiddelde en missen specifieke kennis of kunde, waarbij het risico van een ‘vendor lockin’ bovendien om de hoek ligt. “De meest succesvolle zorgorganisatie zoeken die brede samenwerking op het gebied van digitalisering ook met andere zorgorganisaties in hun regio en in de keten.”
- Dé projectleider. Een onmisbare, maar niet heel zichtbare schakel: een goede projectleider. Een projectleider die bekwaam, enthousiast, intrinsiek gemotiveerd is en mensen kan verbinden en meenemen in veranderingen. Gispen:“Na visie & commitment van het bestuur, zou ik een goede projectleider als belangrijkste factor aanwijzen voor het duurzaam gebruik van digitalisering.”
- Training en begeleiding in de praktijk. Goed ontworpen oplossingen zijn altijd intuïtief in gebruik. Succesvolle zorgorganisaties focussen daarom vooral op de mensen zelf. Mijn tip: betrek beleidsmedewerkers bij de trainingen. Tijdens trainingen blijkt in de praktijk op een andere manier zorg verleend te worden dan het beleid waarop de oplossing is gebaseerd.
“De praktijk heeft bewezen dat zorgorganisaties die bovenstaande elementen in samenhang weten te organiseren, succesvoller zijn in het duurzaam inzetten van digitale middelen”, besluit Gispen. “Als we hierin samenwerken houden we wellicht iets moois over aan de coronacrisis.”
Een uitgebreidere versie van dit artikel vind je hier.
- Regelingen en subsidies
- 4 minuten leestijd
- 23 juli 2020
Aanstaande maandag 27 juli om 9.00 uur wordt de SET COVID-19 2.0 subsidie opengesteld. Deze subsidie is bestemd voor aanbieders van wijkverpleging, huisartsenzorg, GGZ en WMO die ondersteuning en zorg op afstand willen bieden via digitale toepassingen.
Let op: toekenning gebeurt op volgorde van aanvraag en SET COVID-19 1.0 was binnen enkele dagen vergeven. Mis deze kans dus niet!
De regeling SET COVID-19 2.0 is het vervolg op de eerdere tijdelijke noodregeling, waar zo veel aanvragen voor binnen kwamen dat slechts een deel kon worden gehonoreerd. Uiteindelijk heeft de overheid aan de hand van een lotingssysteem bepaald aan welke aanvragen subsidie werd toegekend.
De nieuwe subsidie, SET COVID-19 2.0, gaat open met extra voorwaarden en is volledig bestemd voor de structurele inzet van digitale zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen, mensen met een chronische ziekte of beperking of een psychische aandoening. Dit keer worden de aanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld en toegekend.
No-cure no-pay voorstellen Boomerweb
Willen jullie voor deze subsidie in aanmerking komen? Wij zetten dit traject risicoloos, op basis van no cure no pay, voor jullie in gang. Onze ervaring met SET COVID-19 heeft ons geleerd dat snelheid en volledigheid heel belangrijk zijn. Daarom hebben wij pakketten gemaakt die direct aansluiten op de e-healthcategorieën waarvoor je in de SET COVID-19 2.0 regeling een aanvraag kunt doen:
- Beeldschermzorg voor e-consult
- Dit pakket bevat onze Beeld Zorg App. Via een veilige verbinding kun je via een beeldscherm contact leggen en zorg op afstand leveren aan de cliënt/patiënt of communiceren met alle zorgverleners rondom de cliënt/patiënt.
- Medicatietoediening en medicatiecontrole
- Dit pakket bevat onze Medicatie Controle App voor elektronische toedienregistratie, dubbele controles, AMO en uitvoeringsverzoeken. Voor het professioneel toedienen van medicatie, maar ook om de cliënt/patiënt op afstand te herinneren aan medicatiegebruik.
- Communicatieplatform voor inzicht in zorg en ondersteuning door en communicatie met verschillende zorgverleners
- Dit pakket bevat onze Wond Zorg App, voor wondanamnese, wondplan en wondscans in een multidisciplinair digitaal wonddossier waarin zorgverleners, wondregisseurs, huisartsen en dermatologen/chirurgen kunnen samenwerken.
Onze applicaties zijn inzetbaar op alle platformen, iOS, Android en web.
Uiteraard maakt ons slimme beheersysteem Curo onderdeel uit van alle pakketten. Curo staat voor zorgeloos beheer, slimme analyses, een virtuele projectleider, zorgnetwerk en zorgprogramma’s. Dit alles wordt zeer grondig in jullie organisatie geïmplementeerd met projectbegeleiding, support, aansluiting op het zorgnetwerk en scholing van zorgverleners, applicatiebeheerders en administratiemedewerkers.
Geen externe kosten en no cure, no pay
Als zorgorganisatie hebben jullie geen externe kosten. Dit pakket valt namelijk volledig binnen de SET COVID-19 2.0 subsidie. De aanvraag is op basis van no-cure no-pay. Wordt de subsidie niet toegekend? Dan vervalt de getekende aanbieding van Boomerweb. Deelnemen is dus zonder risico. Bovendien is snel starten mogelijk. Ons gebruikelijke implementatieplan hebben wij volledig passend hebben gemaakt bij de actuele situatie.
Belangrijk om te weten
- Wij hebben een speciaal implementatieplan met minimale instructies en maximale beschikbaarheid.
- Onze oplossingen zijn direct inzetbaar, met en zonder bijgeleverde hardware of netwerk.
- Wij verzorgen synchronisatie van gegevens met de bronsystemen.
- Wij begeleiden de aanvraag en financiering. Let op: de aanvraag gaat via e-herkenning, zorg dat je de inloggegevens paraat hebt.
- Bij Boomerweb werken wij al ruim 10 jaar samen met zorgprofessionals aan de beste digitale oplossingen voor de zorg. Hierdoor weten we precies wat nodig is om digitale zorg op afstand succesvol te introduceren en borgen binnen de zorgverlening.
Interesse? Neem contact met ons op door te mailen naar info@boomerweb.nl of te bellen naar 088 130 21 21. Wij zetten dit traject graag risicoloos voor jullie als organisatie in gang.
- Regelingen en subsidies
- 3 minuten leestijd
- 9 juli 2020
Het ministerie van VWS maakt 77 miljoen extra vrij voor ondersteuning en zorg op afstand via digitale toepassingen. Het gaat om een aanvullend bedrag bedoeld voor zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Door het grote aantal aanvragen van de eerdere tijdelijke noodregeling SET COVID-19, onderdeel van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), is er nu de SET COVID-19 2.0.
De nieuwe regeling is specifiek gericht op aanbieders van wijkverpleging, huisartsenzorg, GGZ en aanbieders van ondersteuning in het kader van de Wmo die nu extra willen investeren om structureel met digitale zorg op afstand aan de slag te gaan.
De afgelopen periode hebben veel zorgaanbieders, cliënten en hun naasten de toegevoegde waarde van digitale zorg ervaren. Dit bleek ook uit de eerdere noodregeling SET COVID-19 waar binnen korte tijd ruim 1.700 aanvragen voor binnenkwamen en waarvan 460 aanvragen konden worden toegekend. Nu 1,5 meter afstand voorlopig de norm blijft en digitale zorg meer onderdeel van ons ‘nieuwe normaal’ is, blijven veel zorgaanbieders en hun cliënten behoefte hebben aan de technologische mogelijkheden voor zorg op afstand; denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers.
De subsidie is bedoeld voor zorgaanbieders die digitale zorg structureel willen gaan inzetten als onderdeel van de zorg die zij verlenen. Per aanvraag is een maximumbedrag van € 50.000 beschikbaar. De subsidie kan gebruikt worden voor onder meer de aanschaf van apparaten, het inhuren van hulp bij de implementatie en scholingskosten voor personeel. Hierbij is een eigen bijdrage geen vereiste. Een substantieel gedeelte van het subsidieplafond is gereserveerd voor de wijkverpleging. De regeling wordt in de tweede helft van juli geopend, meer informatie is te lezen op: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/nieuwe-subsidiemogelijkheden-voor-zorg-op-afstand-set-covid-19-2
Bron: Rijksoverheid.nl
- Medicatieveiligheid
- 4 minuten leestijd
- 9 juli 2020
Zorgorganisatie Vérian start met de Medicatie Controle App van Boomerweb, met als beoogd doel de medicatieveiligheid in hun werkgebied te borgen. “Digitale toedienregistratie helpt ons samenwerken, verbinden en digitaliseren en dat past heel goed bij onze organisatie.”
Vérian is al jaren innovatief in specialistische zorg en beschikt over een Technoteam dat deze specialistische en hoog-complexe verpleegtechnische zorg verleent aan thuiszorgcliënten. Laura Berends maakte onderdeel uit van dit Technoteam en werkt nu als Projectcoördinator bij Vérian. “Onze thuiszorgtaken zullen steeds complexer worden. De inzet van de Medicatie Controle App draagt bij aan professionalisering van onze zorg. We hebben altijd een up-to-date medicatielijst, zo voorkomen we fouten en zijn de lijnen met de apotheken kort.”
Werken met elektronische toedienregistratie is bevorderlijk voor de medicatieveiligheid. “Het is fijn om op deze manier beter met de apotheek samen te werken. In de app zien we precies welke medicatie wanneer moet worden toegediend. Bij de cliënt thuis is geen collega aanwezig voor de dubbele controle, dus het is prettig dat een goede dubbelcontrolemogelijkheid in de app is ingebouwd.” In de Medicatie Controle App kan Vérian zelf instellen hoe zij de dubbele controle van risicovolle medicatie willen organiseren, inclusief de wachttijd en de inzet van de zorglijn als achterwacht.
Vérian is trots op de key users binnen de organisatie die in een tijdsbestek van slechts enkele weken bijna alle collega’s hebben getraind. Samen met de apotheken hebben zij ervoor gezorgd dat we zijn gestart met het gebruik van de Medicatie Controle App. Over wat de oplossing Vérian gaat brengen, is ze positief: “Veiligheid van medicatiebeleid, een eenduidige manier van werken en verdere professionalisering en digitalisering van de organisatie. Het helpt ons samenwerken en verbinden en dat past heel goed bij Vérian. Dat is precies wat wij willen uitdragen.”
Over Vérian
Bij Vérian leveren we dagelijks met 1500 collega’s een waardevolle bijdrage aan het welzijn van onze cliënten. Met elkaar leveren we de beste zorg bij onze cliënten thuis. Met als uitgangspunt dat onze cliënten zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden en de zorg en ondersteuning krijgen die bij hen past. Vérian is een van de grootste thuiszorgorganisaties in de regio en biedt alle vormen van thuiszorg, van huishoudelijke ondersteuning tot thuisbegeleiding tot (specialistische) verpleging en verzorging.
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 2 juni 2020
“We waren binnen 3 dagen operationeel!”
Toen Buurtzorgpension Ermelo werd omgevormd tot Covid-centrum ontving het team een draaiboek, waarbij werd gewerkt met een medicatie-app. “Die hadden wij nog niet”, vertelt wijkverpleegkundige Janita de Groot. “Een apotheker met wie wij veel samenwerken, bracht mij in contact met Boomerweb regiomanager Francesca. Zij belde binnen een uur terug en zette alles direct in gang.” Zowel het Covid-centrum als Boomerweb ging voortvarend te werk en twee dagen later werd de Medicatie Controle App in gebruik genomen voor het digitaal aftekenen van toegediende medicatie.
“Het werkt ideaal”, aldus Janita. “We hebben met de Medicatie Controle App altijd actuele medicatieoverzichten bij de hand, de app is overzichtelijk en wijzigingen kunnen we gemakkelijk doorgeven. Erg prettig.” Ze vervolgt: “Het leuke aan deze opstart was de snelheid. Hiervoor gingen dingen weleens veel langzamer dan je zou willen, maar nu hoefden we maar met onze vingers te knippen en het was geregeld. We kunnen nu veilig met digitale toedienlijsten werken.”
Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen: “Corona betekent vooral veel persoonlijk leed bij cliënten en hun naasten, soms ook angst en spanningen bij zorgmedewerkers, en het geeft allerlei nieuwe uitdagingen om de zorg goed te organiseren. Maar de mooie kant van een crisessituatie is dat het de creativiteit en bereidheid stimuleert. Creativiteit om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen, waarbij iedereen bereid is een stap extra te doen. En dat past bij Boomerweb. Onze missie is niet voor niets ‘samen willen wij anderen helpen om beter te worden’. Wij kunnen als organisatie heel snel schakelen en onze digitale zorgoplossingen lenen zich er uitstekend voor om snel in gebruik te worden genomen. Wij zijn blij dat we het mooie initiatief van het Buurtzorgpension Ermelo op deze manier kunnen ondersteunen.”
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 24 april 2020
De openbaar apothekers in de regio Delft Westland Oostland (DWO) en Nieuwe Waterweg Noord (NWN) hebben voor één elektronisch toedienregistratiesysteem gekozen. “Wij verwachten dat we door de keuze voor één uniforme werkwijze, efficiënter te werk kunnen gaan, er een heldere communicatie binnen de medicatieketen ontstaat en de medicatieveiligheid verder verbeteren”, aldus Willem Goemans, voorzitter ZELA.
Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL) en Zorggroep Eerstelijns Apotheken (ZELA) zijn met diverse leveranciers in gesprek gegaan om de mogelijkheden van elektronische toedienregistratie te onderzoeken. “Voor ons als apothekers is het belangrijk dat wij de toedienlijst op patiëntniveau kunnen aanbieden en dat het systeem een actueel beeld geeft van het actuele medicatiegebruik.” Dit wordt met het systeem van Boomerweb gerealiseerd door een koppeling tussen de Medicatie Controle App en het apotheekinformatiesysteem.
“Verder was het voor ons belangrijk dat het systeem zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers en apothekers efficiënt in het gebruik is”, aan het woord is nogmaals Willem Goemans.
Het systeem biedt vele voordelen die voor efficiency zorgen, zoals dubbele controle bij risicovolle medicatie, bijsluiterinformatie in de app en de mogelijkheid tot eenvoudige communicatie tussen zorgmedewerkers en apothekers.
“De apothekers starten nu met dit systeem en we hebben er vertrouwen in dat door het gebruik ook de samenwerking tussen zorgaanbieders en apothekers in deze regio zal toenemen.”
In de regio is een mantelovereenkomst afgesloten met Stichting Regionaal Zorgvenster waardoor zorginstellingen eenvoudig en onder goede voorwaarden kunnen aansluiten.
Tot de regio Nieuwe Waterweg Noord behoren de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Regio Delft, Westland, Oostland bestaat uit de gemeenten Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Hoek van Holland.
ZEL
ZEL is een non-profit advies- en ondersteuningsbureau voor de eerste lijn in de regio Nieuwe Waterweg Noord (NWN) en Delfland, Westland en Oostland (DWO). Wij ondersteunen eerstelijns zorgverleners bij het bieden van geïntegreerde persoonsgerichte zorg. Zo helpen wij hen afspraken te maken over de samenwerking rond patiënten met elkaar én met ziekenhuizen, gemeenten en verpleeghuizen. In dit kader en op verzoek organiseren we nascholingen en geven we ICT ondersteuning.
Boomerweb
Boomerweb is een digitale zorg specialist met hart voor de zorg. Al ruim 10 jaar werken wij vol passie aan de beste digitale oplossingen voor de hele zorgsector. Door onze nauwe samenwerking met zorgprofessionals en digitale partners is een landelijk dekkend zorgnetwerk ontstaan, waarop zorgaanbieders kunnen aanhaken. Met succesvolle implementaties, verbeterde communicatie en veiligere zorg tot gevolg. Samen helpen wij anderen om beter te worden. www.boomerweb.nl
Stichting Regionaal Zorgvenster
De Stichting Regionaal Zorgvenster is actief in de regio Delft Westland Oostland en Schiedam Vlaardingen en Maassluis en faciliteert de zorginstellingen en zorgverleners in de regio bij trajecten die liggen op snijvlak van de zorg en ICT.
- Regelingen en subsidies
- 4 minuten leestijd
- 25 maart 2020
De zorg voor kwetsbare groepen is juist nu heel belangrijk, benadrukte Minister Hugo de Jonge. “Nu de zorg door de corona-maatregelen soms lastig te realiseren is, moeten we alles uit de kast halen om de digitale instrumenten te benutten die al voor handen zijn.” Daarom is de noodregeling SET Covid-19 in het leven geroepen. Deze subsidie is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Voor aanbieders van thuiszorg en gehandicaptenzorg bijvoorbeeld.
3 pakketten
Bij Boomerweb werken wij al ruim 10 jaar samen mét zorgprofessionals aan de beste digitale oplossingen voor de zorg. Dit maakt ons de meest ervaren én de meest betrokken digitale zorg-leverancier van Nederland. Daarom hebben wij direct gehoor gegeven aan de oproep van de minister om onze digitale instrumenten in een pakket aan te bieden voor deze subsidie, om de zorg voor kwetsbare groepen in deze bijzondere tijden te ondersteunen.
We hebben 3 gerichte pakketten samengesteld waarmee je direct kan starten voor de komende 9 maanden en die aansluiten op de noodregeling SET Covid-19, de tijdelijke uitbreiding van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET).
- Beeldschermzorg. Hiermee kun je veilig en eenvoudig zorg op afstand leveren. Dit pakket bestaat gedeeltelijk uit vergoeding van software en deels uit hardware en netwerk. Ook bieden wij ondersteuning bij de implementatie, in de vorm van coördinatie en opleiding, zodat je beeldschermzorg direct succesvol kunt inzetten.
- Beeldschermzorg + medicatieveiligheid.Dit pakket bevat ook onze oplossing om dubbele controles van (risicovolle) medicatie op afstand te kunnen uitvoeren en alle actuele medicatie van de cliënt paraat te hebben dankzij digitale toedienlijsten vanuit de apotheek: de Medicatie Controle App. Je sluit direct aan op meer dan 600 openbare apotheken die al met onze oplossing werken.
- Beeldschermzorg + wondzorg.Dit pakket bevat naast beeldschermzorg onze digitale oplossing voor wondregie van complexe wonden over een afstand.
Tijd om een subsidietraject eigenhandig aan te gaan is er nauwelijks in deze intense periode. Dat begrijpen we. Daarom zorgen wij voor uitstekende begeleiding en ontzorging. Elk van de 3 pakketten is inclusief:
- Ondersteuning bij de aanvraag van de SET Covid-19
- Projectondersteuning op afstand voor coördinatie, aansturing en monitoring
- Instructies voor zorgverleners via webinar of online training
- Ondersteuning bij synchronisatie van gegevens met bronsystemen
Als zorgorganisatie hebben jullie geen externe kosten, omdat deze pakketten volledig binnen de SET Covid-19 subsidie vallen. Bovendien kun je snel starten, omdat wij ons gebruikelijke implementatieplan volledig hebben aangepast naar een implementatieplan dat past bij de huidige situatie.
Belangrijk om te weten:
- Wij hebben een speciaal implementatieplan met minimale instructies en maximale beschikbaarheid
- Onze oplossingen zijn direct inzetbaar, met en zonder bijgeleverde hardware of netwerk.
- Wij zorgen voor de ondersteuning bij synchronisatie van gegevens met bronsystemen.
- Wij verzorgen de volledige financiering. Let op: de aanvraag gaat via e-herkenning, zorg dat je deze gegevens paraat hebt.
Interesse?
Maak gebruik van deze bijzondere subsidie en bel ons direct op +31 88 130 21 21 of mail naar info@boomerweb.nl. Wij zetten dit traject vervolgens voor jullie als organisatie in gang.
- Medicatieveiligheid
- 3 minuten leestijd
- 20 maart 2020
In deze bijzondere tijd is de druk op zorgverleners en de behoefte aan ondersteuning groter dan ooit. Wij dragen met dit initiatief graag ons steentje bij door wat extra ondersteuning te bieden.
Even geen dubbele controles uitvoeren?
Veel zorgorganisaties maken op dit moment gebruik van de Medicatie Controle App van Boomerweb, onder andere voor het uitvoeren van de dubbele controle op risicovolle medicatie. Een dubbele controle uitvoeren kan vanuit medicatieveiligheid van levensbelang zijn, maar brengt ook extra handelingen met zich mee. Bovendien moet de dubbele controle mogelijk worden uitgevoerd door een team van medewerkers, waarvan de bezetting momenteel onder druk staat. Allerlei redenen waarom er op dit moment discussie is over de vraag: ‘Moet er in deze crisistijd wel een dubbele controle op risicovolle medicatie worden uitgevoerd?’.
Risico’s en meerwerk
Willem Hendrik Gispen (CEO van Boomerweb): “Wij denken dat het niet uitvoeren van een dubbele controle uiteindelijk alleen maar leidt tot meer risico’s en meer werk. Dus moet de focus vooral liggen op het gemakkelijk maken en het verlagen van de belasting op de al onderbezette teams.”
Hulp bij onderbezetting of overbelasting
Anne Roeleveld (Manager Operations): “Wij hebben daarom als team bij elkaar gezeten en nagedacht over een aantal suggesties die de zorg écht kunnen helpen op dit moment, in deze bijzondere tijd. Bovendien hebben we mensen klaarstaan om zorgorganisaties te helpen bij de uitvoering, als ze dat willen.”
Controle vanuit huis of Zorgcentrale
Anne: “Wij kunnen ten eerste nieuwe controlegroepen inrichten, waarbij controles worden opgepakt door medewerkers die gedwongen thuis zitten. Wij kunnen ook een Zorgcentrale als achterwacht toevoegen aan controle door collega’s, zodat de controle altijd binnen enkele minuten wordt afgehandeld. Indien al van een Zorgcentrale gebruik wordt gemaakt, kunnen wij de tijd waarna de controle wordt voorgelegd aan de Zorgcentrale verkorten. En tot slot: wij kunnen het desgewenst ook zo inregelen, dat alle controles (tijdelijk) worden doorgestuurd naar een Zorgcentrale, zodat de eigen zorgmedewerkers helemaal niet meer belast worden met het uitvoeren van controles.”
Zorgcentrales doen mee!
De bij dit initiatief aangesloten Zorgcentrales dragen ook hun steentje bij. Ze zijn akkoord gegaan om tijdelijk verlaagde tarieven te hanteren. Ook zij kunnen snel starten met de uitvoering van dubbele controles voor zorgorganisaties die kampen met onderbezetting of buitengewone werkdruk nu.
Wil je de dubbele controle inderdaad graag snel anders inrichten? Neem dan contact met ons op via: 088-1302121 of support@boomerweb.nl, dan spreken we samen de vervolgstappen door.
- Samenwerking
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 10 februari 2020
Promedico, leverancier van softwareoplossingen voor de eerstelijnszorg, en e-health specialist Boomerweb hebben de samenwerking uitgebreid met een tweede koppeling. Naast Promedico-VDF (voor apotheekhoudende huisartsen) is nu ook APRO (voor openbare apotheken) gekoppeld aan de elektronische toedienregistratie-app van Boomerweb. Apotheker Liy Liy Woo, beherend apotheker bij apotheek Rutten: “Met Boomerweb werken vanuit APRO is gemakkelijk en gebruiksvriendelijk.”
Door de nieuwe, veilige koppeling tussen het apotheekinformatiesysteem APRO en de ETDR-oplossing van Boomerweb hebben (thuis)zorgmedewerkers voortaan altijd het meest actuele medicatie-informatie bij de hand. Dit bespaart de apotheek papier en tijd en levert waardevolle nieuwe inzichten op. Zo krijgt de apotheker realtime inzage in het daadwerkelijke medicatiegebruik en kunnen vragen en bestellingen voortaan snel digitaal worden afgehandeld. Dit alles versterkt de rol van de apotheker in het medicatieproces.
Pilot
Beherend apotheker Liy Liy Woo van apotheek Rutten in Eindhoven was nauw betrokken bij de pilot die begin dit jaar werd gestart. “Ik was al bekend met Curo Apotheek, de ETDR-oplossing van Boomerweb, maar werken vanuit APRO met de koppeling naar Boomerweb was nieuw voor ons. Het werkt prima, gemakkelijk en is zeer gebruiksvriendelijk.” Nu de pilot succesvol is afgerond, kunnen ook andere APRO-gebruikers van deze koppeling gebruik maken.
Aanmelden
Voor alle apotheken die APRO gebruiken, is de koppeling met de elektronische toedienregistratie-oplossing van Boomerweb op aanvraag beschikbaar. Een bericht naar support@boomerweb.nl is voldoende om je interesse kenbaar te maken. De Regiomanager van Boomerweb zal daarna contact opnemen en de vervolgstappen doornemen.
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 31 januari 2020
Sinds Boomerweb zich certificeerde als SBB-erkend leerbedrijf, ontvangen wij regelmatig enthousiaste stagiairs op onze ICT-afdeling. Deze en volgende week nemen wij afscheid van twee toppers Simon en Stephan.
Boomerweb werd in 2011 door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gecertificeerd als erkend leerbedrijf. Hiermee draagt Boomerweb doelbewust bij aan het ontwikkelen van goed opgeleide vakmensen. Manager IT van Boomerweb Bart de Weijer: “Het opleiden van studenten houdt ons scherp en alert. Het brengt vaak verbeteringen binnen het bedrijf en het verbetert het contact met scholen. We investeren veel tijd en aandacht in onze stagiairs. Bijvoorbeeld door ze altijd een brede en interessante stage-inhoud te bieden, zodat ze op een breed vlak werkervaring opdoen. Daarbij zien wij de stageperiode vaak als proefperiode. Veel van onze developers zijn ooit als stagiair bij ons begonnen.”
Jongeren die een opleiding in applicatie-ontwikkeling volgen op niveau 4, kunnen bij Boomerweb aankloppen voor een interessante stageplek. Boomerweb werkt onder andere samen met ROC Technova, Rijn IJssel college en ROC RIVOR. Vandaag neemt Boomerweb afscheid van Simon, student Applicatieontwikkeling aan het ROC Tiel. Binnenkort zwaaien wij Stephan uit. Hij volgt de opleiding Applicatie- en Mediaontwikkeling aan het Technova College in Ede.
Beide heren kwamen bij Boomerweb terecht via stagemarkt.nl. Stephan werd door zijn docent getipt om contact te zoeken met Boomerweb. Zowel Simon als Stephan kijken terug op een prettige stageperiode. Simon: “Het is hier heel goed bevallen. De werksfeer is ontzettend goed en de werkplekken zijn fijn en luxe. Ik kreeg de vrijheid om zelf een opdracht uit te werken, zaken te ontwerpen en in te delen en om feedback toe te passen.”
Stephan vult aan: “Het grote voordeel van een stage bij Boomerweb is dat we onder begeleiding mee mogen werken aan een systeem dat daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Bij veel stagebedrijven krijg je die ruimte niet en word je bij werk voor echte klanten weggehouden. Daar krijg je toch minder voldoening van.” Simon beaamt: “Het is zelfs een van de grotere systemen van Boomerweb. Echt heel gaaf dat we de kans kregen om hieraan mee te werken. Er is hier veel kennis en kunde in huis, dus de begeleiding was top en wij kregen de mogelijkheid om een steentje aan het bedrijf bij te dragen.”
Stephan: “Als ik vragen had was iedereen behulpzaam. Zo kon ik altijd snel weer verder met mijn werk. Praktisch gezien is het ook een goede plek. Het kantoor in Veenendaal is gemakkelijk bereikbaar en openbaar vervoer stopt voor de deur.”
Geïnteresseerd als school of student? Geïnteresseerde studenten kunnen op www.stagemarkt.nl kijken of er een passende opdracht te vinden is bij Boomerweb of rechtstreeks contact opnemen met onze manager IT, Bart de Weijer via bdeweijer@boomerweb.nl
- Boomerweb
- 4 minuten leestijd
- 20 januari 2020
“Slimme analyses, Artificial Intelligence, virtuele projectleider. Dit is e-healthbeheer 2.0”
Boomerweb presenteert vandaag een gloednieuw beheerportaal achter al haar zorgoplossingen: het nieuwe Curo. Een compleet en veilig beheersysteem dat past bij de inrichtingsvragen van vandaag en van de toekomst. Een toekomst waarin e-health nog meer dan nu regionaal zal worden ingezet in een open systeem, ingebed in het zorgnetwerk rondom de cliënt. Curo dient daarbij een belangrijk doel: samen de beste medicatie- en wondzorg leveren!
“Binnen Boomerweb leeft al enige tijd een grote wens: een toekomstbestendige beheeroplossing ontwerpen, waar alle gebruikers blij van worden en écht wat aan hebben”, steekt Boomerwebs directeur innovatie René Weijenberg van wal. “Daarom begon ons nieuwe Curo-avontuur een jaar geleden met een uitgebreide analyse. Dankzij onze (inmiddels 10 jaar) ervaring en waardevolle input van key users werd de opdracht snel duidelijk: een nieuwe databasestructuur en een nieuw Curo beheerportaal. Waar veel leveranciers worstelen met de ‘legacy’ van oude systemen kon Boomerweb de draai nog maken: helemaal opnieuw beginnen en met de kennis van nu een NOG beter systeem neerzetten. En dat is gelukt!”
Het resultaat is een nieuw Curo portaal, gekoppeld aan de eigen database van onze klanten, waarin zij het beheer volledig naar eigen inzicht kunt inrichten en automatiseren. Het beheerportaal biedt gebruikers waardevolle inzichten hun project en zorgverlening, dankzij moderne technieken als Artificial Intelligence en Low-code. René: “Dit is e-healthbeheer 2.0. Wij zijn meer dan enthousiast. Het nieuwe Curo staat bol van de gave functionaliteiten, zoals een virtuele projectleider, die alle acties uitzet om een project op te zetten en te onderhouden, zodat zorgprofessionals moeiteloos kunen werken. De beheermogelijkheden zijn legio. In de nieuwe omgeving kunnen rollen en rechten worden ingesteld, zodat het gebruik naadloos aansluit bij de manier waarop de zorginstelling wond- of medicatiezorg wil leveren. Een zorgnetwerk in de nieuwe Curo laat zien met welke ketenpartners een instelling samenwerkt rondom de cliënten en welke werkafspraken er gelden. En slimme analysemogelijkheden en zorgprogramma’s geven helder weer hoe de kwaliteit van zorg praktisch verbeterd kan worden.”
Klanten van Boomerweb kunnen vanaf 20 januari het lang verwachte Curo bekijken en zullen daarna gefaseerd met het nieuwe systeem gaan werken.
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 16 januari 2020
Boomerweb presenteert.. de nieuwe Curo. E-health beheer 2.0, het nieuwe beheerportaal achter onze digitale oplossingen waar slimme analysemogelijkheden hand in hand gaan met innovatieve functionaliteiten als een virtuele projectleider, zorgnetwerk en artificial intelligence. Vanaf 20 januari 2020 is de nieuwe Curo beschikbaar voor onze klanten, die gefaseerd van alle nieuwe mogelijkheden kunnen genieten.
- Samenwerking
- Medicatieveiligheid
- 4 minuten leestijd
- 15 januari 2020
AGN-LinScriptum en Boomerweb hebben een strategische samenwerking gesloten. De ruim 350 zorgorganisaties die met een Boomerweb-oplossing werken, krijgen hiermee toegang tot meer dan 800 huisartsen en vice versa. Dit zorgt voor nieuwe verbindingen die de communicatie in de keten verbeteren en stimuleert meer gepersonaliseerde zorg.
Dankzij de samenwerking tussen AGN-LinScriptum en Boomerweb verloopt de afhandeling van de herhaalbestellingen van medicatie nóg efficiënter. Het proces van bestellen van medicatie tussen zorginstellingen, apothekers en huisartsen wordt verder gestroomlijnd door koppelingen van de verschillende systemen waarin de herhaalmedicatie wordt afgehandeld. Bovendien kan de huisarts bij de beoordeling van herhaalbestelling nu ook beschikken over relevante informatie vanuit de zorg. De zorgmedewerkers kunnen aan de andere kant worden voorzien van belangrijke, specifieke terugkoppeling op de herhaalbestelling van medicatie.
Bestelt een zorgmedewerker medicatie, dan wordt via de LinScriptum-Boomerweb koppeling gecheckt welke afspraken gelden tussen de bewuste huisarts en apotheek en wat de volgende stap moet zijn. Een vervolgstap kan bijvoorbeeld zijn dat het medicijn direct wordt uitgeleverd, dat de patiënt eerst naar de huisarts moet of dat voor deze medicatie een bloedonderzoek nodig is. Dankzij deze samenwerking is de zorg niet alleen sneller geholpen, maar krijgt zij ook informatie teruggekoppeld vanuit de huisarts en apotheker. Zorgmedewerkers weten hierdoor beter waar ze aan toe zijn en kunnen het zorgproces daarop afstemmen.
René Weijenberg, directeur innovatie bij Boomerweb: “Met ons platform voor elektronische toedienregistratie willen we uiteraard continu voorop blijven lopen wat betreft functionaliteit. Maar het platform biedt de aangesloten zorgverleners nu ook de mogelijkheid om, indien gewenst en akkoord bevonden, belangrijke informatie te delen met de voorschrijver. Zo helpen we de zorg te verbeteren: efficiëntie door betere procesinrichting en hogere kwaliteit zorg door het delen van de juiste informatie om betere besluiten te kunnen nemen. Boomerweb doet dit al voor meer dan 600 apotheken, 350 zorginstellingen en daarmee voor 120.000 patiënten in Nederland.”
Als onderdeel van de regionale afspraken in het zorgnetwerk heeft ook de voorschrijver een belangrijke rol om het proces van toedienregistratie zorgeloos te laten verlopen. AGN-LinScriptum houdt zich al 15 jaar bezig met de samenwerking tussen huisartsen en apotheken. AGN-LinScriptum heeft bijvoorbeeld het alom bekende herhaalnummer bedacht, om de communicatie tussen de apotheek en voorschrijver over herhaalbestellingen te vereenvoudigen. De oplossingen van AGN-Linscriptum hebben zich doorontwikkeld en sluiten perfect aan op elektronische toedienregistratie om de communicatie niet alleen tussen de apotheek en de voorschrijver te verbeteren, maar nu ook de professionele zorgverlening en de patiënt hierbij te betrekken. “Met deze productintegratie dragen we bij aan de noodzakelijke, zinvolle digitalisering in de zorg”, aldus Robin van den Bosch van AGN-LinScriptum. “Onze samenwerking met Boomerweb zorgt voor logistieke optimalisatie en brengt medicatiegerelateerde informatie bij de juiste zorgverlener.”
“Boomerweb is als specialist in digitale zorg continue op zoek naar mogelijkheden van digitalisering die de zorg helpen verbeteren en versnellen”, zegt algemeen directeur van Boomerweb, Willem Hendrik Gispen. “Onze oplossingen worden door apothekers, artsen en zorginstellingen zo gewaardeerd juist omdat ze naadloos aansluiten in het huidige zorgproces. De samenwerking met LinScriptum is daar ook weer een mooi voorbeeld van. De medicatiebestellingen van de zorg kunnen nu nog soepeler worden verwerkt door apothekers en huisartsen, omdat ze direct meelopen met de normale stroom van (herhaal)bestellingen. Zo bouwen wij verder aan onze missie: samen helpen wij anderen om beter te worden.”
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 6 december 2019
Op 14 november 2019 heeft Boomerweb als eerste digitale zorgleverancier in Nederland de NEN7510:2017 en ISO 27001 certificering ontvangen van een geaccrediteerde auditor. “Veiligheid zit in ons denken en doen verankerd.”
“Wat 4 jaar geleden begon als een ‘door zorgorganisaties gevraagd papiertje’ is uitgegroeid tot een belangrijke kapstok voor al ons handelen binnen Boomerweb”, vertelt Anne Roeleveld, security officer binnen Boomerweb. “En dat is niet meer dan logisch, als je kijkt naar onze oplossingen, de rol die ze spelen in het primaire zorgproces en de aard van de gegevens (van inmiddels meer dan 100.000 cliënten) die in onze oplossingen worden verwerkt. We zijn dus erg blij met de bevestiging dat we hierin slagen!”
Boomerweb was al gecertificeerd voor zowel ISO27001 als NEN7510, maar deze certificering moet elke 3 jaar worden herhaald. Tijdens het hercertificeringsproces werd door de geaccrediteerde auditor gesteld: informatiebeveiliging is binnen Boomerweb volledig opgenomen in het dagelijkse werkproces van alle medewerkers en in alle keuzes die daarin ten aanzien van productontwikkeling en beheer worden gemaakt. Anne: “Wij zijn trots op deze succesvolle hercertificering. Hiermee hebben wij als Boomerweb laten zien dat we een goed draaiend Informatiebeveiliging Management Systeem in huis hebben en dat veiligheid in ons denken en doen is verankerd. Voor ons is certificering geen doel op zich, maar een belangrijke manier om onze doelstellingen te behalen: veilig werken en onze klanten maximaal ondersteunen bij de zorgvuldigheid die zij willen hanteren. Een onderwerp waarin wij ons onderscheiden.”
Anne vervolgt: “We hebben de certificering samen met @Digitrust, de enige geaccrediteerde partij in Nederland, doorlopen. Boomerweb is door @InTechrity uitstekend begeleid bij het structureel vormgeven van het Information Security Management Systeem (ISMS) en alle voorbereidingen op de certificering.”
Boomerweb werkt al 10 jaar als digitale zorgleverancier vol passie aan de nieuwste en beste digitale oplossingen voor de zorgsector. Veiligheid, innovatie en nauwe aansluiting bij zorgprocessen staan hierbij voorop.
- Innovatie
- 4 minuten leestijd
- 31 oktober 2019
Nooit meer zonder digitale toedienlijst!
Maandag gaat het nieuwe raadpleegportaal van Boomerweb live. Boomerweb is hiermee de eerste leverancier van elektronische toedienregistratie die haar klanten op deze manier de zekerheid biedt dat digitale toedienlijsten altijd toegankelijk zijn, zelfs tijdens een onverhoopte storing.
Voor Boomerweb zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid topprioriteit. Om deze blijvend te verhogen ontwierp Boomerweb samen met een aantal klantorganisaties een raadpleegportaal waarop zorgmedewerkers kunnen terugvallen mocht zich onverhoopt een storing voordoen in de ‘productieomgeving’. Zo kunnen zij, ook in het eventuele geval van een storing, de meest actuele digitale toedienlijst inzien.
Risico
Dagelijks vertrouwen meer dan 35.000 verpleegkundigen op de Medicatie Controle App om op basis van de digitale toedienlijst informatie op te halen en af te tekenen. “De Medicatie Controle App is hiermee een heel belangrijk onderdeel geworden van het primaire medicatieproces”, weet Anne Roeleveld, security officer bij Boomerweb. “Continue beschikbaarheid van ons systeem is daarbij essentieel. Om deze beschikbaarheid te borgen, hebben wij uiteraard al vele maatregelen getroffen. Het aantal storingen wordt hiermee tot een minimum beperkt en heeft ertoe geleid dat de applicaties van Boomerweb tot de meest betrouwbare in de markt behoren.”
Toch gaat elke technische oplossing gepaard met een geringe kans op een verstoring. Daarnaast heeft een storing altijd impact. Daarom heeft Boomerweb een raadpleegportaal ontwikkeld. Dit is een bij een andere cloudprovider gehoste omgeving die alleen in geval van uitval van de hoofdomgeving beschikbaar wordt. Een zorgmedewerker kan hier inloggen met zijn of haar eigen account voor de Medicatie Controle App. In deze raadpleegomgeving worden de actuele toedienlijsten getoond, zodat zorgmedewerkers kunnen raadplegen welke dosering van welke medicatie ze op welk moment bij welke cliënt moeten toedienen.
Het raadpleegportaal
Zodra de status van de hoofdomgeving op ‘problematisch’ staat (o.b.v. van dezelfde check als storing.boomerweb.nl uitvoert) of als er sprake is van slow queries’ wordt het raadpleegportaal automatisch live gezet. Op dat moment verschijnt op het inlogscherm van de Medicatie Controle App een linkje naar raadpleeg.boomerweb.nl. De zorgmedewerker logt in met zijn of haar gebruikelijke accountgegevens en ziet vervolgens de medicatielijst van alle cliënten die ook in de normale omgeving van de Medicatie Controle App zichtbaar is. Zodra de hoofdomgeving weer stabiel draait, gaat het raadpleegportaal weer offline.
Fuga Cloud
Boomerweb heeft voor het hosten van het raadpleegportaal een tweede Cloudprovider gevonden in Fuga Cloud. Anne: “We hebben in ons selectieproces de eisen vanuit wet- en regelgeving meegenomen en gezocht naar een clouddienst die binnen Europa wordt gehost en geleverd. Fuga Cloud is ISO 27001 en NEN7510 gecertificeerd, heeft een beschikbaarheidspercentage van 99,99% en garandeert de vereiste maatregelen en service met een SLA en verwerkersovereenkomst. We zijn ervan overtuigd een goede, veilige oplossing te hebben ontwikkeld voor onze klanten.” De raadpleegomgeving komt maandag 4 november beschikbaar.
- Samenwerking
- 4 minuten leestijd
- 18 oktober 2019
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 7 oktober 2019
Veenendaal, 7 oktober 2019 – E-health specialist Boomerweb viert vandaag haar 10-jarige bestaan. Het afgelopen decennium veranderde niet alleen de zorg sterk, ook Boomerweb als bedrijf ontwikkelde zich tot innovatieve leverancier van digitale zorgoplossingen voor de zorg.
Oprichter en innovatiedirecteur René Weijenberg: “Het oorspronkelijke idee was weboplossingen te maken voor de generatie Babyboomers, vandaar de naam Boomerweb. Ons ludieke eerste kantoor – Kasteel Biljoen in Velp – was de geboorteplaats van ons eerste product, de TWIGO. Dit was een eenvoudige PC met touchscreen voor consumenten, waarmee diverse apps konden worden geopend. Het was bedoeld om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Dit was toen – nog voor de hele tablet-revolutie – heel erg hip.” Inmiddels bestaat de TWIGO niet meer als zodanig en richt Boomerweb zich met haar digitale oplossingen op de professionele zorg, vanuit de gedachte dat hiermee een grotere impact kan worden gemaakt voor de groep kwetsbare ouderen. Boomerwebs systemen vergroten de medicatieveiligheid, verbeteren de wondzorg en maken zorg op afstand mogelijk. René Weijenberg: “Meer dan 35.000 zorgverleners en 120.000 patiënten werken inmiddels met onze oplossingen. Zo helpen we mensen langer, gezonder thuis te blijven wonen.”
Hart voor de zorg
Inmiddels bestaat Boomerweb uit een team van 25 enthousiastelingen met hart voor zorg. Vanuit het kantoor in Veenendaal en verspreid door het land werken zij aan de ontwikkeling en succesvolle inzet van de Medicatie Controle App, Wond Zorg App en Beeld Zorg App.
De komende 10 jaar
Vanuit het verleden vooruitblikkend naar de komende 10 jaar, zegt algemeen directeur Willem Hendrik Gispen: “E-health was enkele jaren geleden nog iets bijzonders, wat in experimenten, pilots en innovatielabs werd getest en bekeken. Vooral door subsidiegelden kwamen sommige oplossingen van de grond. Maar vele initiatieven en startende bedrijven overleefden het dichtdraaien van de subsidiekraan niet. Alleen die systemen die werkelijk toegevoegde waarde hadden en een logisch onderdeel van het zorgproces vormden, overleefden dat. Deels goed, want e-health wordt alleen volwassen als het aantoonbaar toegevoegde waarde levert. Maar deels ook betreurenswaardig, omdat er ook hele mooie ideeën waren die nooit tot wasdom zijn gekomen door de manier waarop destijds werd gefinancierd.”
Willem Hendrik ziet gelukkig wel dat daar verandering in is gekomen: er is betere impulsfinanciering voor de experimentele fase, tijdelijke financiering om opschaling te stimuleren en daar waar digitale zorg een logisch onderdeel is van het zorgproces, is er meer structurele financiering voorhanden. “Digitale zorg is in veel gevallen steeds meer een natuurlijk onderdeel geworden van het normale zorgproces. Dit moet ook wel om de zorg uitvoerbaar en betaalbaar te houden in de toekomst. Digitale zorg is gewoon zorg geworden. Als Boomerweb hebben wij ons in de afgelopen jaren ontwikkeld van ‘leverancier van techniek’, naar ‘leverancier van digitale zorg’, in nauwe samenwerking met de zorgverleners die gebruik maken van onze oplossingen.”
Boomerweb helpt zorginstellingen, apotheken, huisartsen en andere zorgverleners in ketenverband steeds meer toegevoegde waarde te leveren voor de zorg van kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Met name op het gebied van medicatie en wondzorg. “Wij helpen de samenwerking te versterken. Hoe kan de apotheker bijvoorbeeld de patiënt die in een zorginstelling verblijft, of wordt ondersteund door thuiszorg maar steeds minder naar de apotheek komt, tóch bereiken en de juiste farmaceutische zorg bieden? Daar helpen wij bij.”
De komende 10 jaar worden vanuit het oogpunt van vergrijzing en overheidsbeleid nog twee zaken van groter belang: standaardisatie en het versterken van de rol van de ouderen in hun eigen zorgproces. “Denk daarbij aan gestandaardiseerde gegevensuitwisseling tussen systemen en organisaties, en aan het ontsluiten van zorggegevens in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de mensen zelf. Boomerweb wil daarin voorop blijven lopen om ook de komende 10 jaar relevant te blijven!”
Over Boomerweb
Boomerweb werkt samen met een groot aantal organisaties, waar onder PinkRoccade Healthcare, Pharmapartners, CGM en Promedico. Met slimme digitale oplossingen helpt Boomerweb zorgorganisaties, apotheken, huisartsen en ziekenhuizen om medicatieveiligheid te vergroten, wondzorg te verbeteren en zorg op afstand te leveren.
- Samenwerking
- 3 minuten leestijd
- 30 september 2019
Anderhalf jaar nadat Buurtzorg Nederland voor Boomerweb koos, is het 250ste Buurtzorg-teams met de Medicatie Controle App van Boomerweb gestart. Reden voor een feestje! Daarom verrasten wij het 250ste team – Buurtzorg Gramsbergen Radewijk – én de andere teams uit de regio tijdens een gezamenlijke training met taart. Speciaal voor deze gelegenheid spraken wij het 1ste én het 250ste Buurtzorg-team.
1ste Buurtzorg-team
Wiebo van der Leij, wijkverpleegkundige van Buurtzorg Putten Noord, gebruikt de Medicatie Controle App van Boomerweb al sinds het eerste uur. Ruim een jaar nadat hij de app met zijn team in gebruik nam, blikt hij terug: “De pilot werd onder begeleiding van Boomerweb heel vlot opgestart en ook nu krijgen we goede technische ondersteuning. Het aantal MIC-meldingen is, sinds we de app gebruiken, teruggedrongen.” Hij zou niet meer terug willen naar papieren toedienlijsten. “Papieren scannen en steeds weer terug naar de apotheek moeten om toedienlijsten op te halen is verleden tijd. In de app kunnen we digitale toedienlijsten oproepen, dit werkt prettig en efficiënt. Bovendien kunnen wij medicijninformatie eenvoudig oproepen via de link naar apotheek.nl in de app.” Wiebo noemt de Medicatie Controle App van Boomerweb ‘een aanrader voor andere Buurtzorg-teams’. “De app zit goed in elkaar”, vertelt hij. De samenwerking met Boomerweb bevalt hem nog altijd erg goed. “Het contact met Boomerweb voelt persoonlijk en de app werkt gemakkelijk en fijn. Nieuwe collega’s zijn snel wegwijs in de app. Als je één of twee keer gezien hebt welke handelingen je in de app moet uitvoeren, dan snap je het.”
250ste Buurtzorg-team
Wijkverpleegkundige Milou Pouwels coördineerde de training van de teams Gramsbergen, Ommen, Hardenberg, Dedemsvaart en omstreken. “Wij gaan in de regio starten met de Medicatie Controle App met 9 Buurtzorg-teams en meerdere apotheken”, vertelt ze. “We hebben voor deze app gekozen omdat het een gebruiksvriendelijk systeem is, dat ook werkt in de landerijen. De toedienlijsten zijn met deze app altijd up to date en we kunnen op elk moment aftekenen, zelfs op het platteland. Ook kunnen we altijd een dubbelcheck uitvoeren. Op momenten dat er geen collega beschikbaar is, dan gebeurt dit met behulp van een zorgcentrale. Tot nu toe hebben we fijn contact met het team van Boomerweb en worden wij goed op weg geholpen, zodat we een goede start met de app kunnen maken.”
Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen: “De samenwerking tussen Buurtzorg en Boomerweb is zo’n succes, omdat we een enorme gedrevenheid delen om dingen echt beter te maken. Die energie, open houding en drive verbindt ons. Het enorme aantal teams dat voor ons kiest, benadrukt dat de app een goed werkend systeem is dat de gebruiker echt ondersteunt en de kwaliteit van zorg helpt verbeteren. We zeggen niet voor niets: we geloven dat we samen anderen kunnen helpen om beter te worden. ”
- Medicatieveiligheid
- 3 minuten leestijd
- 18 september 2019
Elektronische toedieningsregistratie in de wijkverpleging staat landelijk in de belangstelling. Carintreggeland heeft medicatieveiligheid hoog in het vaandel staan. Om de kans op medicatiefouten te beperken gebruikt Carintreggeland sinds dit voorjaar de Medicatie Controle App van Boomerweb. Het gebruik van deze App is belangrijk in het werk van zorgmedewerkers. Het vergroot de medicatieveiligheid, ondersteunt hen in hun werk en vergroot de kwaliteit van zorg. De App wordt gebruikt bij cliënten waarbij de wijkverpleging van Carintreggeland de zorg heeft voor de medicatieverstrekking aan de cliënt.
Hoe was het geregeld?
Als de wijkverpleging de zorg had voor de medicatieverstrekking aan de cliënt, moest zij de door de apotheek geleverde medicatie controleren en aftekenen op een papieren aftekenlijst.
Hoe gaat het via de App?
Een cliënt komt bij de huisarts. De huisarts schrijft medicijnen voor en stuurt het recept door naar de apotheek. De apotheek levert de medicijnen aan de cliënt. De wijkverpleging controleert welke medicijnen zijn geleverd. Via de App op de iPad vinkt zij de medicijnen af. Wanneer er iets ontbreekt of verkeerd geleverd is gaat er direct een signaal naar de apotheek. Dat verkleint het risico op fouten.
Uitrol App
De eerste teams van Carintreggeland wijkverpleging werken intussen met de App en de elektronische toedienregistratie. En zijn enthousiast. De medewerkers worden ondersteund met elearning, een handleiding en een training. De uitrol naar de overige teams start vandaag. Een team kan pas over wanneer alle apothekers die leveren aan cliënten van dat team met Boomerweb samenwerken. Dat is inmiddels het geval en dus kunnen alle teams met de App gaan werken. Bij de start van de deze uitrol ondertekenen we het contract met Boomerweb.
Bron: https://www.carintreggeland.nl/Carintreggeland/Nieuws/Artikel/ArtMID/466/ArticleID/145/Medicatiecontrole-App-voor-zorgmedewerkers-Carintreggeland
- Samenwerking
- 2 minuten leestijd
- 13 augustus 2019
Toename medicatieveiligheid apotheekhoudende huisartsen platteland
Huisartsinformatiesysteem (HIS)-leverancier Promedico en e-health specialist Boomerweb zijn een samenwerking gestart om apotheekhoudende huisartsen te ondersteunen bij het vergroten van medicatieveiligheid. De koppeling met de elektronische toedienregistratie-app van Boomerweb is in het apotheekhoudende-huisartsinformatiesysteem (APOHIS) Promedico-VDF geïntegreerd, waardoor elektronische toedienregistratie (eTDR) nu ook beschikbaar is voor apotheekhoudende huisartsen. Dr. Hanneke Tan: “Deze samenwerking brengt ons een stap dichter bij papierloos werken, verkort de lijnen met de zorg en bespaart veel tijd.”
Nederland telt circa 350 apotheekhoudende huisartsen, die met name te vinden zijn op het platteland, zoals delen van Friesland, Groningen en Zeeland. “De afstanden zijn hier vaak groot, wat werken met papieren toedienlijsten een tijdrovende aangelegenheid maakt”, vertelt Willem Hendrik Gispen, algemeen directeur van Boomerweb. “Het feit dat er voor apotheekhoudende huisartsen geen mogelijkheid was om eenvoudig met elektronische toedienregistratie te werken, had een behoorlijke impact op zowel de apotheekhoudende huisartsen als op zorginstellingen die met bij hen aangesloten cliënten werken.”
Koppeling
De samenwerking tussen Promedico en Boomerweb ontstond dan ook vanuit een vraag uit de markt. Manager Business Development van Promedico, Egbert van Gelder: “Promedico en Boomerweb vinden elkaar zowel in hun visie als in de praktijk. De koppeling met de Medicatie Controle App – Boomerwebs applicatie voor eTDR – helpt apotheekhoudende huisartsen om verder invulling te geven aan hun apothekersrol. Zo beschikken de (thuis)zorgmedewerkers altijd over de meest actuele medicatievoorschriften en krijgt de apotheekhoudende huisarts inzage in therapietrouw.”
Door de nieuwe, veilige koppeling tussen het huisartsinformatiesysteem en de eTDR-app hebben (thuis)zorgmedewerkers voortaan altijd het meest actuele medicatie-informatie van hun cliënt bij de hand. Gispen: “Voor ons als Boomerweb zijn apotheekhoudende huisartsen een belangrijke schakel. We helpen om regionaal een uniform platform te realiseren waarmee apotheken, apotheekhoudende artsen en zorginstellingen de medicatieveiligheid binnen hun regio kunnen vergroten.”
Pilot
Voor de ruim 200 apotheekhoudende huisartsen die Promedico-VDF gebruiken is de koppeling met de elektronische toedienregistratie-app op aanvraag beschikbaar. Dr. Hanneke Tan, apotheekhoudend huisarts in Giethoorn, was nauw betrokken bij de pilot die in juli succesvol werd afgerond. “Starten met elektronische toedienregistratie brengt ons een stap dichter bij papierloos werken. Bovendien geeft het ons als apotheekhoudend huisarts een rechtstreekse lijn met de thuiszorg of zorginstelling. Dat is prettiger dan achteraf constateren dat de toedienlijst niet actueel is. Wijzigingen en nieuw voorgeschreven medicatie zijn direct digitaal zichtbaar in de app die de zorgmedewerkers gebruiken. Daardoor vermindert het aantal toedienfouten sterk en blijft de medicatieveiligheid gewaarborgd. Ik verwacht 7 assistent-uren per week te besparen doordat toedienlijsten niet meer hoeven te worden gewijzigd, geprint en verspreid. Uren die nu voor kwaliteitsverbeteringen gebruikt kunnen worden.”
- Innovatie
- 2 minuten leestijd
- 24 juni 2019
Eind vorig jaar publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het Toetsingskader ‘Inzet van e-health door zorgaanbieders’. Dit vormt het uitgangspunt voor het toezicht op de inzet van e-health door zorgaanbieders. Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen: “Wij zien in de ontwikkeling van dit toetsingskader door IGJ de bevestiging dat e-health echt volwassen begint te worden.”
De IGJ beschouwt e-health als een positieve ontwikkeling. Mits ingezet onder de juiste randvoorwaarden, benadrukken zij. De IGJ benoemt namelijk 3 algemene risico’s:
- Technische risico’s (doet de e-health oplossing wat het moet doen?)
- Mensgerichte risico’s (weet iedereen hoe de e-health oplossing werkt?)
- Organisatorische risico’s (weet iedereen wat hij moet doen in de nieuwe setting?)
Is één van deze zaken niet op orde, dan kan de inzet van e-health te wensen overlaten of zelfs een risico vormen. Daarom onderscheidt de IGJ in haar toetsingskader een vijftal thema’s en koppelt aan elk thema een aantal normen. De thema’s in het kader: Goed bestuur en verantwoord innoveren, Invoer en gebruik van e-health producten en diensten, Patiëntparticipatie, Informatiebeveiliging en continuïteit en Samenwerken in de keten en elektronische uitwisseling van gegevens.
Willem Hendrik: “E-health is een relatief jonge ‘tak van sport’ en heeft vaak een innovatief karakter. Bij innovatie knellen de bestaande kaders geregeld, of ontbreken er duidelijke kaders in zijn geheel.”
Het is goed dat dit toetsingskader tot stand is gekomen, juist nu e-health toepassingen steeds meer worden opgeschaald binnen zorgorganisaties. Het helpt hen na te denken over de juiste randvoorwaarden en de risico’s, en over de borging van de kwaliteit en veiligheid. “Het help ons als leverancier ook om onze eigen processen, producten en diensten continu tegen het licht te houden in het kader van veiligheid en kwaliteit”, vult Willem Hendrik aan. “De in het toetsingskader genoemde normen maken een gesprek hierover ook beter mogelijk. Door aan te geven hoe wij organisatie binnen het toetsingskader ondersteunen, en door te voldoen aan de genoemde normen, kunnen wij ons dan ook weer zichtbaar onderscheiden van andere aanbieders.”
- Samenwerking
- 3 minuten leestijd
- 24 juni 2019
Vorig jaar berichtten we al over de nieuwe samenwerking tussen mijnCaress en Boomerweb. In de tussentijd hebben onze ontwikkelaars hard gewerkt en kan de eerste zorgaanbieder na de zomer van start met mijnCaress Connect Boomerweb!
Fasering in samenwerking
In de samenwerking met Boomerweb hebben we een fasering aangebracht. Hierdoor kunnen eindgebruikers snel beschikken over de eerste resultaten van onze samenwerking, leren wij van hun ervaringen bij het praktijkgebruik van de integratie en kunnen we met hun ervaringen de doorontwikkeling van onze integratie verbeteren. In fase 1 hebben we mijnCaress geïntegreerd met de Wond Zorg App en de Medicatie Controle App waarmee de volgende functionaliteiten beschikbaar komen:
- Cliëntgegevens in de apps worden automatisch gevuld vanuit de mijnCaress cliëntenadministratie.
- Zorgverleners kunnen de apps starten vanuit het ECD. Zij worden dan automatisch ingelogd in de apps en de corresponderende cliënt wordt automatisch voor hen opgezocht. Uiteraard blijven de apps ook rechtstreeks toegankelijk.
- Wondrapportages in de app worden doorgestuurd naar mijnCaress en komen beschikbaar in het volledige rapportageoverzicht van de cliënt.
- Geregistreerde tijd voor dubbele medicatie controle kan geïmporteerd worden in mijnCaress en daar verder financieel worden verwerkt.
Zorgverleners krijgen zo snel en eenvoudig een compleet beeld van de zorg. Bovendien verminderen we de administratieve lasten, doordat gegevens maar één keer hoeven te worden vastgelegd.
Start eerste pilot
Begin september starten we de eerste pilot in het veld. We zijn erg benieuwd naar de reacties van de eerste gebruikers en zullen deze in het najaar weer delen.
mijnCaress
mijnCaress is een geïntegreerd elektronisch cliëntdossier (ECD) voor zorgverlening, -facturering en -verantwoording. mijnCaress verlict de administratielast van zorgorganisaties. Hierdoor hebben medewerkers meer tijd voor waar het echt om draait, meer tijd voor de zorg.
E-health specialist Boomerweb
De innovatieve apps van Boomerweb maken zorg op afstand mogelijk, vergroten medicatieveiligheid en verbeteren wondzorg. In 2017 won de Medicatie Controle App de KNMP Zorginnovatieprijs en sindsdien werken meer dan 150 zorginstellingen en 500 apotheken met de apps van Boomerweb. Naast de Medicatie Controle App biedt Boomerweb ook apps voor de ondersteuning van wondzorg en beeldzorg.
Wilt u ook deelnemen aan de pilot ‘mijnCaress Connect Boomerweb’? Neemt u dan contact op met Mark Byrman (mark.byrman@pinkroccade.nl) of Anne Roeleveld (aroeleveld@boomerweb.nl)
- Samenwerking
- 1 minuut leestijd
- 24 mei 2019
Een jaar na de start van de samenwerking tussen Boomerweb en Buurtzorg Nederland, hebben maar liefst 200 Buurtzorg-teams voor de Medicatie Controle App van Boomerweb gekozen. Om dit te vieren verraste onze regiomanager Ylona Kroeske het 200ste team, Buurtzorg Delfzijl Noord, met een heerlijke taart. Wij zijn trots op deze mooie samenwerking. Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen: “De samenwerking tussen Buurtzorg en Boomerweb is zo’n succes, omdat we een enorme gedrevenheid delen om dingen echt beter te maken. Die energie, open houding en drive maakt ons een match made in heaven.”
- Wondzorg
- 2 minuten leestijd
- 19 april 2019
Vakblad WCS wijdde in haar 1ste uitgave van 2019 een uitgebreid artikel aan de Wond Zorg App van Boomerweb en de cultuurverandering waar de implementatie van een e-healthoplossing binnen een zorgorganisatie vaak om vraagt. Mooi artikel vol tips voor een succesvolle implementatie, van de hand van Wouter Bax.
- Wondzorg
- 2 minuten leestijd
- 22 februari 2019
Wat is de Wond Zorg App van Boomerweb? Welke uitdagingen in de complexe wondzorg gaat het te lijf, hoe maakt de app het werk van wondconsulenten en wondverpleegkundigen beter én gemakkelijker en wat levert het op? Deze animatie legt het heel simpel uit. De Wond Zorg App van Boomerweb in 1 minuut!
- Medicatieveiligheid
- 5 minuten leestijd
- 4 februari 2019
Het aantal zzp’ers in de zorg groeit en blijft dit de komende jaren doen. Zelfstandig zorgprofessionals nemen een bijzondere positie in: vaak zijn zij onderdeel van het primaire proces, maar tegelijk onafhankelijk en zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. Daarmee rijst de vraag: hoe borgen zzp’ers de kwaliteit van hun werk? Hoe ga je als zzp’er om met medicatieveiligheid? Hoe zorg je dat je voldoet aan de AVG-eisen? Jens Müller van Samenszorg breekt een lans voor een verantwoorde inzet van dubbele controles voor zzp’ers.
Voor Jens Müller begon het allemaal met een kritische vraag. ’Hoe heb jij de verplichte dubbele controle van risicovolle medicatie eigenlijk geregeld?’ vroeg een zorgorganisatie die hem inhuurde. Jens zweeg even, maar kon uiteindelijk niet anders antwoorden dan: ‘Dat heb ik niet geregeld.’ Müller vond dit zelf vervelend, maar realiseerde zich dat het – gezien de gezondheidsrisico’s – voor zijn cliënten nog problematischer was. “Via via hoorde ik over het bestaan van medicatie dubbelcheck apps. Ik heb verschillende oplossingen bekeken, maar de Medicatie Controle App van Boomerweb bleek de enige geschikte app voor zzp’ers. De app is flexibel inzetbaar waar en wanneer ik hem nodig heb en als ZZP’er ben ik niet afhankelijk van een samenwerkingsverband en niet verplicht een heel zorgdossier af te nemen. Bovendien vindt alles plaats in een beveiligde omgeving en wordt de historie van dubbele controles volgens de laatste eisen bewaard. Dit is noodzakelijk om verantwoording af te kunnen leggen aan zowel de zorginstelling als de zorgverzekeraar.”
Medicatieveiligheid
Met de Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie kan medicatie digitaal worden afgetekend en worden dubbele controles direct online voorgelegd aan een collega op afstand of aan een zorgcentrale met 24/7 beschikbaarheid. Een combinatie van beide is ook mogelijk, afhankelijk van de voorkeur van de organisatie. Via een veilige koppeling met het apotheekinformatiesysteem van de apotheek is het meest actuele medicatieoverzicht van de cliënt altijd bij de hand.
Toen Müller de Medicatie Controle App in zijn werk als zzp’er een tijdje uittestte groeide zijn overtuiging: andere zzp’ers zouden hier ook mee moeten werken. Ook van zorgorganisaties kreeg Jens de opmerking dat andere zzp’ers een voorbeeld aan zijn werkwijze zouden moeten nemen. Jens: “Boomerweb wilde graag meewerken aan een constructie waarbij de dubbelcheck nu ook sectorbreed door zzp’ers in de zorg kan worden uitgevoerd met de app.”
Niet inboeten op zelfstandigheid
Samenszorg heeft een sturende positie gekregen voor zzp’ers, waardoor andere zzp’ers zich gemakkelijk kunnen aansluiten en in hun werk gebruik kunnen maken van de app op een manier die past bij hun bijzondere positie in de zorg. Deze aandacht voor medicatieveiligheid onder zzp’ers sluit naadloos aan bij de persoonlijke missie van Jens Müller. Met zijn bedrijf Samenszorg springt hij op de bres voor professionalisering van zzp’ers in de zorg. “Als zelfstandige in de zorg loop je steeds weer aan tegen de vraag: hoe zelfstandig ben je als je hoofdzakelijk door een zorgorganisatie wordt ingehuurd. Doordat ik nu gebruik maak van deze applicatie om medicatieveiligheid te borgen kan ik aantonen dat ik alles in huis heb om aan de eisen vanuit de zorg te voldoen. Die zelfstandigheid is voor zzp’ers een groot goed. Je bent niet langer afhankelijk van je opdrachtgever die misschien niet eens met een dubbelcheckapp werkt. Ik zie het als een win-win situatie: ik kan als zzp’er medicatieveiligheid bieden zonder in te boeten op zelfstandigheid.”
Huiverig
Sinds Jens Müller vanuit Samenszorg met de Medicatie Controle App is gaan werken is de belangstelling vanuit zzp’ers hard gegroeid. “Aanvankelijk waren mensen huiverig om de stap te nemen, maar steeds meer zelfstandige zorgprofessionals zien in dat ze niet achter kunnen blijven, dat professionalisering nodig is en dat het gebruik van de app alleen maar voordelen oplevert. Neem nu privacy,” noemt Müller als voorbeeld. “Een foto of gegevens telefonisch doorgeven aan een collega is absoluut niet AVG-proof. Gegevens van cliënten blijven op de telefoon van een ander en het voldoet niet aan de bewijsplicht die je hebt bij het controleren van risicovolle medicatie.” Müller waardeert het risico dat Boomerweb neemt. “Boomerweb heeft gezegd dat ze hun applicatie ook voor zzp’ers beschikbaar willen maken. Zelf zie ik het als erkenning van onze beroepsgroep dat een goede applicatie nu ook voor zzp’ers beschikbaar komt.”
6 redenen waarom elke zzp’er in de zorg met de medicatiecontrole app zou moeten werken:
– Je borgt medicatieveiligheid en kwaliteit in je werk.
– Het maakt je aantrekkelijker voor opdrachtgevers.
– Je kunt je zelfstandigheid aantonen: je hebt immers alles zelf in huis om aan de eisen van je werk te voldoen.
– De app verdient zichzelf terug, doordat je een vergoeding krijgt voor elke dubbele controle die je uitvoert voor een ander.
– Je waarborgt privacy en een AVG-proof werkwijze.
– Het helpt je de samenwerking met anderen te verbeteren.
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 21 december 2018
Het Buurtzorg-team ‘Soest 2’ (uit Soest uiteraard) viel de eer te beurt om het 100ste Buurtzorg-team te zijn, dat kiest voor de Medicatie Controle App van Boomerweb. Hiermee laat Buurtzorg Nederland zien dat het als organisatie een krachtige keuze heeft gemaakt voor elektronische toedienregistratie. Het 100e Buurtzorg-team werd door Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen en regiomanager Nadia Chakri verrast met een overheerlijke taart. Willem Hendrik: “Het gaat dit Buurtzorg-team vooral om goede zorg verlenen en dus zijn ze niet zo gewend om in het zonnetje te worden gezet. Eigenlijk verdient elk team en elke zorgmedewerker wel zo’n taart, als je ziet met welke passie deze mensen hun werk doen – ondanks het groeiende personeelstekort in de zorg.” Team Soest 2 ziet ernaar uit om papierloos te gaan werken. Nadia geeft aan: “Voor het team betekent werken met de app een weggenomen ergernis over de oude papieren lijsten en gewoon tijdwinst. Tijd die ze direct weer kunnen steken in de zorg voor cliënten.” Mede door de goede samenwerking en het enthousiasme van apotheker Marieke Keuning van BENU-apotheek Overhees wilde dit team graag starten met elektronische toedienregistratie.
Het aantal Buurtzorg-teams dat voor Boomerweb kiest, groeit onverminderd snel: elke week melden zich nieuwe teams aan. Nu al maken 118 Buurtzorg-teams gebruik van de Medicatie Controle App voor elektronische toedienregistratie.
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 7 december 2018
Boomerweb is sinds november opnieuw gecertificeerd, nu voor de allernieuwste 2017 versie van de NEN 7510 norm! Daarnaast is het ISO 27001 certificaat gecontroleerd en verlengd. Certificering is geen momentopname, het is de bevestiging van het hele jaar hard werken aan optimale beveiliging. Een belang dat alsmaar groter wordt nu we voor zoveel cliënten, zorgmedewerkers, apotheken en zorgorganisaties de gegevens mogen vastleggen en beheren!
- Medicatieveiligheid
- 5 minuten leestijd
- 1 december 2018
Careyn, een van Nederlands grootste zorgaanbieders, is een nieuwe samenwerking met e-health specialist Boomerweb gestart om de medicatieveiligheid in hun werkgebied fors te verbeteren. Na een succesvolle pilotperiode kiest de zorgaanbieder voor een organisatiebrede inzet van elektronische toedienregistratie met behulp van Boomerwebs Medicatie Controle App.
Al drie jaar lang voerde Careyn, die actief is in Utrecht, Zuid-Holland en Brabant, de dubbele controle van risicovolle medicatie uit in de Medicatie Controle App van Boomerweb. Toen elektronische toedienregistratie sterk in opkomst kwam besloot Careyn opnieuw een marktverkenning te doen.
Pilot
“Na een pilotperiode waarbij wij applicaties van diverse leveranciers hebben getest hebben wij voor Boomerweb gekozen”, vertelt Jos Spithoven, projectleider bij Careyn. “Boomerweb wist binnen no time 6 pilotteams succesvol draaiend te krijgen. Wij kiezen onder meer voor Boomerweb omdat deze organisatie een goed geïntegreerde totaaloplossing biedt, die aansluit bij ons applicatielandschap. Mede door de samenwerking van Boomerweb met Caress kunnen wij de gegevens vanuit de MCA ETDR en de Wondzorg App die wij ook gebruiken van Boomerweb in Caress plaatsen. Wij gaan dan ook zowel bij de extramurale en later bij de intramurale teams de MCA ETDR uitrollen.” De Raad van bestuur en de vier districtsmanagers zijn overtuigd door de toekomstbestendigheid en opschaalbaarheid van de app en de gunstige kostenbatenverhouding. “Bovendien hadden we al een prettige ervaring met deze leverancier vanwege onze eerdere samenwerking.”
Intramuraal en extramuraal
Careyns 170 wijkteams verspreid over alle vier districten – Delft Westland Oostland, Zuidhollandse Eilanden, Utrecht West en Utrecht Stad – starten op korte termijn met de Medicatie Controle App met Elektronische Toedienregistratie. De 85 intramurale teams nemen de app in het tweede kwartaal van 2019 in gebruik.
Algemeen directeur van Boomerweb, Willem Hendrik Gispen is blij met de nieuwe samenwerking. “Wij hebben Careyn leren kennen als een organisatie die medicatieveiligheid hoog in het vaandel draagt. We delen dezelfde visie op kwaliteit, veiligheid en effectiviteit en hoe e-health een zorgorganisatie toekomstbestendig kan maken. Careyn is een organisatie die niet bang is om voorop te lopen qua innovatie. Ze zijn altijd op zoek naar slimme manieren om efficiëntere en betere zorg te bieden en ze durven kritisch mee te denken. Door goed naar elkaar te luisteren is onze samenwerking zo goed geworden als deze nu is en is Careyn een enorme ambassadeur geworden.”
Elektronische toedienregistratie
Elektronische toedienregistratie is het digitaal bijhouden van het moment, de dosering en de manier van medicatietoediening. Door een koppeling tussen de Medicatie Controle App en het Apotheek Informatie Systeem is er altijd een actuele toedienlijst van de cliënt beschikbaar. Bovendien wordt risicovolle medicatie dubbel gecontroleerd, is bijsluiterinformatie in de app beschikbaar en kunnen zorgmedewerker en apotheker gemakkelijk met elkaar communiceren. Als gevolg hiervan neemt de medicatieveiligheid toe en verbetert de samenwerking tussen zorgaanbieders en apotheken in de regio.
Over Careyn
Careyn biedt zorg dichtbij: thuis en op bijna 100 locaties in Nederland. Met circa 7.000 medewerkers is Careyn één van de grootste zorgaanbieders op het gebied van wonen & zorg, thuiszorg en welzijn. Careyn is actief in de provincies Zuid-Holland, Brabant en Utrecht. www.careyn.nl
Over Boomerweb
Boomerweb is toonaangevend e-health specialist en helpt de zorgsector ketenbreed met slimme e-health oplossingen. Boomerweb-apps maken zorg op afstand mogelijk, vergroten medicatieveiligheid, verbeteren wondzorg en ondersteunen zorgprofessionals, ziekenhuizen, huisartsen, apotheken en medisch speciaalzaken op vernieuwende wijze in hun werk. www.boomerweb.nl
- Medicatieveiligheid
- 5 minuten leestijd
- 14 november 2018
Boomerweb verwelkomt Proteion als nieuwe samenwerkingspartner in Limburg. Paul Bremmers van Proteion: “Wij merken dat we met de app van Boomerweb een kwaliteitsslag hebben gemaakt. Dankzij de Medicatie Controle App zijn vele medicatiefouten onderschept.”
“In het verleden was het lastig om de dubbele medicatiecontrole goed te regelen. Zeker als cliënten de tweede controle zelf niet konden doen”, steekt Paul Bremmers, tactisch manager bij Proteion Thuiszorg, van wal. De zorgorganisatie besloot de beschikbare oplossingen te onderzoeken en koos voor een pilot met de Medicatie Controle App van Boomerweb.
Dubbele controle door zorgcentrale
Proteion startte de pilot met vier wijkteams. Paul Bremmers: “Tijdens de evaluatie werden onze verwachtingen bevestigd: de Medicatie Controle App van Boomerweb werkt in de praktijk goed. Wij hebben ervoor gekozen om de dubbele controle niet door collega’s te laten uitvoeren, omdat wij vinden dat mensen achter de voordeur van cliënten hun werk ongestoord moeten kunnen doen. In plaats daarvan maken wij gebruik van Boomerwebs samenwerking met zorgmeldkamers. De zorgcentrale voert de dubbele controles voor ons uit.”
Kwaliteitsslag
Proteion, die in de praktijk met Nedap werkt, koos voor Boomerweb vanwege het gebruiksgemak en de totaaloplossing die de leverancier biedt. “De medewerkers in de pilotteams gaven aan erg tevreden te zijn en vinden de app zeer prettig in gebruik. Buiten dat merken wij dat we met de app een kwaliteitsslag hebben gemaakt. Dankzij de Medicatie Controle App zijn vele medicatiefouten onderschept. Fouten die zonder de dubbele controles niet boven water waren gekomen. Dit geeft onze zorgmedewerkers een gerust en zelfverzekerd gevoel.”
Het managementinformatiesysteem van de Medicatie Controle App helpt de wijkverpleegkundige van Proteion om te kunnen sturen. “Tijdens de pilot zagen wij al dat het aantal controles in pilotteams sterk verschilde”, vertelt Bremmers. “Deze inzichten hielpen ons om deze verschillen bespreekbaar te maken, afspraken te maken en te sturen op fouten die worden gemaakt. Voor ons is dit een heel sterk pluspunt.”
Prettige samenwerking
Bremmers omschrijft de samenwerking met Boomerweb als erg prettig. “Er wordt snel geschakeld en als we ergens tegenaan lopen wordt dit altijd snel opgepakt.“ Boomerweb is blij met deze nieuwe samenwerkingspartner. “We hebben Proteion leren kennen als een zorgorganisatie die kwaliteit zeer hoog in het vaandel draagt en we zijn trots dat wij na een solide en zorgvuldig keuzeproces als samenwerkingspartner zijn gekozen,” aldus directeur Willem Hendrik Gispen. “We zien ernaar uit om samen de kwaliteit van de zorg te verbeteren.”
Nu de pilotfase succesvol is afgerond volgt de organisatiebrede uitrol. “De eerste trainingen zijn gestart en we verwachten dat eind dit jaar alle 50 teams met de Medicatie Controle App werken.”
Over Proteion
Proteion is een middelgrote zorgorganisatie in Noord- en Midden-Limburg en oostelijk Noord-Brabant. Met ruim 3.000 professionele medewerkers en 1.500 enthousiaste vrijwilligers biedt Proteion dagelijks hoogwaardige zorg en ondersteuning aan ruim tienduizend cliënten. www.proteion.nl
Boomerweb
Boomerweb is toonaangevend e-health specialist en helpt de zorgsector ketenbreed met slimme e-health oplossingen. Boomerweb-apps maken zorg op afstand mogelijk, vergroten medicatieveiligheid, verbeteren wondzorg en ondersteunen zorgprofessionals, ziekenhuizen, apotheken en medisch speciaalzaken op vernieuwende wijze in hun werk. www.boomerweb.nl
- Wondzorg
- 6 minuten leestijd
- 1 oktober 2018
Door: Marie Anne Lassing
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft als een van de eerste grote zorgverzekeraars besloten om zorg in te gaan kopen op basis van uitkomsten. Om uitkomsten te kunnen meten moet uiteraard eerst een nulpunt bepaald worden. Dat vraagt om registratie en een andere manier van werken, een uitdaging voor de mensen in het veld die hier mee aan de slag moeten. Careyn Utrecht is een van de geselecteerde organisaties waar Zilveren Kruis de regiefunctie wondzorg nu inkoopt en monitort om met de meetgegevens een nulpunt te bepalen. Het betreft een twee jarige overeenkomst om tot de benodigde cijfers te komen. De zorgverzekeraar verwacht met deze manier van werken eind 2018 over een goede nulmeting te kunnen beschikken. Wat betekent een dergelijke stap voor de werkvloer, de mensen die dit moeten implementeren en uitvoeren? Wij vroegen het Tier Braams, Wondconsulent, gespecialiseerd verpleegkundige wond, stoma en continentie bij Careyn Utrecht.
Criteria voor automatisering
Binnen de financieringsvorm ‘Regiefunctie complexe wondzorg’ speelt rapportage een belangrijke rol. Een registratiesysteem waarin de wond tot in detail kan worden beschreven is daarbij onontbeerlijk. Vanuit het management van Careyn is gekeken naar beschikbare registratiesystemen, waarvan er uiteindelijk twee aan het team zijn voorgelegd. Tier: ‘een van deze systemen was al kant en klaar, dus daar zouden we zo mee aan de slag kunnen. Nadeel daarvan was wel dat we daar niets meer aan konden veranderen. Bij de keuze die we uiteindelijk hebben gemaakt heeft dit een beslissende rol gespeeld.’ Careyn werkt voor de registratie van de wondzorg met de wondzorg-app van Boomerweb. Of beter gezegd, Careyn werkt samen met de ontwikkelaars van het software bedrijf aan de app. Tier: ‘Deze leverancier was net gestart met de app en stond open voor al onze input. En eigenlijk werken we nog steeds zo. Zo krijgen we maatwerk en kunnen we heel gemakkelijk inspelen op de eisen die de actualiteit stelt aan onze registratie, zoals nu de privacy wetgeving.’
Samenwerking
Uiteraard is het aangaan van een dergelijke samenwerking waarbij nog veel moet worden ingevuld een uitdaging. Tier: ‘vanaf het begin was duidelijk dat er serieus geluisterd werd naar wat wij vertelde, dat zagen en zien we terug in hoe de app zich ontwikkelt. Het is een combinatie van onze kennis van wondbehandeling en hun kennis van geautomatiseerde gegevensverwerking.’ Het inventarisatie proces is begonnen met de basis wond-app van de leverancier, waarop Tier en haar team zijn gaan aanvullen vanuit hun behoefte en werkwijze. Daaruit bleek al snel dat deze basis app niet in alle wensen kon voorzien. Tier: ‘feitelijk zijn ze dus opnieuw begonnen om de aansturing zo in elkaar te zetten dat wij er alles op de juiste manier in kwijt kunnen.’
Aansluiting
Hoe belangrijk dit is, realiseert Tier zich heel goed, zeker ook omdat ze in het huidige patiëntregistratie systeem dat binnen de organisatie wordt gebruikt heel weinig mogelijkheden heeft tot het genereren van statistieken over specifieke patiëntgroepen (hoeveel patiënten met decubitus, hoeveel patiënten binnen een bepaald project, enz.) Er moet heel veel in, maar er komt niet genoeg uit, om het simpel te stellen. En ook de wond-app kan niet putten uit dit systeem, omdat ze beide van een andere leverancier zijn. Binnen de wond-app die nu wordt gebruikt en samen wordt doorontwikkeld kan veel beter gefilterd worden op dit soort behoeften, met een Excel bestand als output.
Implementatie en inzicht
De wond-app is beschikbaar op de smartphone, de tablet en de desktop computer en is per gebruiker beveiligd met een code en bevoegdheden. De wondverpleegkundigen binnen Careyn zijn verantwoordelijk voor de implementatie van deze nieuwe werkwijze en de instructie naar de ruim veertig wijkteams. Daar komt veel bij kijken. Zo zijn er scholingsbijeenkomsten georganiseerd voor de verschillende wijkteams om alle betrokken medewerkers goed voor te bereiden op het werken met de app. Groot voordeel van het werken met een digitaal registratiesysteem is dat het uniform is. Het geeft bovendien ook veel inzicht in de manier van werken en wat dat oplevert en waar er ruimte is voor verbetering. Tier: ‘Goede regie is essentieel, niet alleen als je wondsluiting als einddoel voor ogen hebt. De doelstelling kan ook zijn een infectie binnen een bepaalde tijd te bestrijden, of bijvoorbeeld het oedeem onder controle krijgen of de behandelfrequentie sterk verlagen.’
Het is duidelijk dat de impact van dit soort procesinnovaties veel groter is dan alleen een verbetering van de registratie. Het vraagt veel van de mensen die er mee werken, maar het levert ook iets op. Naar aanleiding van dit traject krijgt Careyn meer inzicht in de zorgprocessen met behulp van de verkregen cijfers in de app. Een vergelijkbaar project dat Careyn in Zuid-Holland met CZ heeft gedaan liet een belangrijke reductie in het materiaalverbruik zien op de curatieve trajecten. Hoe is dat nu in de regio Utrecht?
Tier Braams: ‘We zijn er ook achter gekomen dat de grootte van de wond niets zegt over de duur van het behalen van de verschillende doelstellingen. Daarnaast zien we vooral ook veel wonden waar al langere tijd verschillende behandelingen ingezet zijn, zonder het gewenste succes. Daar zitten ook veel wonden bij waarbij je moet vaststellen dat sluiting niet een haalbare doelstelling is. Maar dat betekent niet dat er geen regie nodig is om de wel te behalen doelstellingen vast te stellen en te halen. Niet sluiten staat niet gelijk aan niet behandelen.’
Heeft u in uw organisatie ook te maken met dergelijke trajecten en wilt u de ervaringen delen met collega’s in het land? Daar is altijd ruimte voor! In een volgende editie besteden we aandacht aan een andere zorginnovatie waarmee een pilot is gedaan: mobiele consulting bij de patiënt thuis, de gecombineerde kracht van de wondexpert en de thuiszorg.
Dit artikel is verschenen in het NTVW.
- Wondzorg
- 2 minuten leestijd
- 21 september 2018
Een nieuwe koppeling tussen de Medicatie Controle App en de Wond Zorg App biedt tijdens het wondzorgproces inzicht in het medicijngebruik van de cliënt. Informatie over het medicijngebruik van een cliënt is waardevol bij de uitvoering van wondzorg, omdat medicijnen de wondgenezing kunnen beïnvloeden. Dankzij de koppeling tussen de Medicatie Controle App en de Wond Zorg App heeft de zorgmedewerker die de wondbehandeling voor haar rekening neemt alle ter zake doende medicatie-informatie ter beschikking.
“Omdat medicijngebruik een rol kan spelen in het wondgenezingsproces, hebben wij een koppeling gebouwd tussen de Wond Zorg App en de Medicatie Controle App met Elektronische Toedienregistratie”, vertelt Angela Moenis, e-health adviseur en productspecialist Wond Zorg App bij Boomerweb. Ze legt uit: “Gebruikt een cliënt bijvoorbeeld bloedverdunners, dan is dit goed om te weten bij de wondbehandeling. In de Wond Zorg App bouw je een dossier op voor de cliënt, waarin alle informatie die interessant kan zijn voor de wondzorg een plaats krijgt. Medicatie die de wondgenezing kan beïnvloeden heb je dankzij de koppeling altijd paraat.”
De ontwikkeling van deze koppeling is het antwoord op een directe vraag uit de praktijk. Angela: “Bij Boomerweb vinden wij het belangrijk om naar onze klanten te luisteren. De behoefte aan een koppeling tussen de apps werd besproken tijdens een klankbordgroepsessie met klanten. Wij zijn direct mee aan de slag gegaan om dit te realiseren.”
- Samenwerking
- 3 minuten leestijd
- 7 september 2018
CaresSoft werkt samen met e-health specialist Boomerweb om overdracht van medicatie-data in de keten mogelijk te maken. Het doel? Verbetering van medicatieveiligheid in de zorg.
De koppeling van het apotheekinformatiesysteem FarmaSys van CareSoft op de Medicatie Controle App van Boomerweb is in nauwe samenwerking tussen beide partijen ontwikkeld. Ook FarmaSys-apotheken kunnen nu gebruik maken van elektronische toedienregistratie.
Artsen, apothekers en zorginstellingen zetten de Medicatie Controle App van Boomerweb inmiddels breed in om ervoor te zorgen dat de juiste medicatie in de juiste dosering op het juiste moment wordt toegediend. Apotheken werken volop regionaal samen om medicatieoverdracht met behulp van de Boomerweb-oplossing digitaal door te geven aan de zorgmedewerker die medicatie toedient en aftekent. Elektronische toedienregistratie maakt papieren toedienlijsten overbodig, met alle voordelen van dien. Een efficiëntieslag bijvoorbeeld, want apotheken verliezen minder tijd aan onnodige communicatie met de zorg. Bestellingen en vragen over wijzigingen worden eenvoudig en direct in de app geregeld. De oplossing van Boomerweb borgt kwaliteit, aangezien de verantwoordelijke persoon altijd de juiste toediengegevens bij de hand heeft en antwoorden op veel gestelde vragen over medicatietoediening direct kan opzoeken.
Caresoft
CareSoft maakt en onderhoudt gebruikersvriendelijke softwaretoepassingen voor de gezondheidszorg, die in samenwerking met de gebruikers voortdurend worden aangepast aan de veranderende eisen en wensen van de gebruikers. Wij bouwen efficiënte modules voor het voorschrijven en afleveren van medicatie waarbij de zorg voor de patiënt centraal staat. www.caresoft.eu
Boomerweb
Boomerweb is toonaangevend e-health specialist en helpt de zorgsector ketenbreed met slimme e-health oplossingen. Boomerweb-apps maken zorg op afstand mogelijk, vergroten medicatieveiligheid, verbeteren wondzorg en ondersteunen zorgprofessionals, ziekenhuizen, apotheken en medisch speciaalzaken op vernieuwende wijze in hun werk. www.boomerweb.nl
- Samenwerking
- 5 minuten leestijd
- 31 augustus 2018
Na een succesvolle pilotperiode heeft Buurtzorg gekozen voor een samenwerking met e-health leverancier Boomerweb. De thuiszorgorganisatie en app-ontwikkelaar slaan de handen ineen om medicatieveiligheid binnen de thuiszorgorganisatie te verbeteren met behulp van elektronische toedienregistratie.
Onlangs werd de mantelovereenkomst ondertekend: Buurtzorg-teams mogen voortaan elektronische toedienregistratie uitvoeren met de Medicatie Controle App van Boomerweb. Sindsdien zijn 37 Buurtzorg-teams gestart. Nog 15 teams staan in de startblokken om ook met de app aan de slag te gaan. “Het mooie van de Buurtzorg-organisatie is de mate van zelfstandigheid van elk team. Zij mogen zelf besluiten om met elektronische toedienregistratie te starten. Het voordeel van de samenwerking met Boomerweb is dat zij vervolgens ook snel kúnnen starten, want verspreid over Nederland werkt een zeer groot aantal apotheken reeds met ons samen. Zo versterken wij elkaar”, aldus Boomerweb-directeur Willem Hendrik Gispen.
Betere medicatieveiligheid
Met de Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie kan medicatie digitaal worden afgetekend en worden dubbele controles direct online voorgelegd aan een collega op afstand of aan een zorgcentrale met 24/7 beschikbaarheid. Een combinatie van beide is ook mogelijk, afhankelijk van de voorkeur van het team. Via een veilige koppeling met het apotheekinformatiesysteem van de apotheek is het meest actuele medicatieoverzicht van de cliënt altijd bij de hand.
Efficiënter en veiliger
Boomerweb en Buurtzorg voerden begin dit jaar pilots uit op 7 locaties verspreid over heel Nederland. En met succes, want Buurtzorg Nederland is enthousiast over het gebruikersgemak en de efficiëntie van de app. Buurtzorg-projectleider Evelien Welhuis: “De app helpt de teams om efficiënter en veiliger te werken. Buurtzorg-medewerkers hebben met de app altijd een up-to-date medicatieoverzicht voor handen, net als bijsluiterinformatie en de mogelijkheid om medicatie te bestellen. Controles worden gemakkelijk op afstand uitgevoerd.”
Trots
Een Buurtzorg-team kan zichzelf aanmelden, accounts aan laten maken en aan de slag gaan, na zelfscholing of uitleg door een Boomerweb-trainer. Boomerweb onderzoekt momenteel verdere integratiemogelijkheden met de leeromgeving van Buurtzorg in het ECD. Willem Hendrik Gispen: “Wij zijn trots om een Buurtzorg-partner te mogen zijn. Buurtzorg is voorloper met het wijkgericht werken en toont zich met de inzet van de Medicatie Controle App een innovatieve partij waar wij graag mee samenwerken. Bovendien spat het werkplezier er bij de Buurtzorg-teams van af. Een verademing in de zorg en dit enthousiasme is ons zelf ook niet vreemd. We zijn daarom een mooie match.”
Buurtzorg
Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, zorg levert aan huis. Het gaat hierbij om verpleging en persoonlijke verzorging. www.buurtzorgnederland.com
Boomerweb
Boomerweb is toonaangevend e-health specialist en helpt de zorgsector ketenbreed met slimme e-health oplossingen. Boomerweb-apps maken zorg op afstand mogelijk, vergroten medicatieveiligheid, verbeteren wondzorg en ondersteunen zorgprofessionals, ziekenhuizen, apotheken en medisch speciaalzaken op vernieuwende wijze in hun werk. www.boomerweb.nl
Foto: Buurtzorg Nederland
- Samenwerking
- 6 minuten leestijd
- 7 augustus 2018
ECD-leverancier PinkRoccade en e-health specialist Boomerweb slaan de handen ineen. De apps van Boomerweb worden in het ECD mijnCaress geïntegreerd, met een doelmatigere aanpak en veel tijdwinst tot gevolg. mijnCaress zorgt vervolgens voor de juiste afhandeling van de benodigde registraties. “Een echte win-win voor de zorgprofessional én voor beide systemen.”
Eén integraal ECD voor de ouderen- en gehandicaptenzorg, het is een mooie belofte. Eén systeem waar alles in zit wat je nodig hebt als zorgorganisatie om cliënten de beste zorg te bieden. Maar er is meer. “We zijn continu op zoek naar de juiste partners in de markt om onze oplossing voor zorgprofessionals te optimaliseren,” vertelt Erik Schilperoort, portfoliomanager mijnCaress bij PinkRoccade. “Het ECD is natuurlijk een integrale oplossing, maar er is zoveel meer toegevoegde waarde en gebruiksgemak te behalen door oplossingen slim te combineren. Met de innovatieve oplossingen van Boomerweb, slim geïntegreerd in het ECD, krijgt een zorgorganisatie écht meer grip op kwaliteit van zorg.”
Echt eenvoudiger werken
Voor veel zorgprofessionals is mijnCaress het uitgangspunt in hun dagelijks werk. Met de oplossingen van Boomerweb op het gebied van medicatiecontrole, elektronische toedienregistratie, beeldzorg en wondzorg krijgen zorgprofessionals toegang tot de beste applicaties in keten. Schilderpoort: “De gegevens uit mijnCaress en Boomerweb worden gecombineerd zodat een zorgprofessional naadloos kan werken in beide systemen. En met koppelingen van Boomerweb in de keten met apothekers, huisartsen en andere aanbieders wordt doelmatiger gewerkt en veel tijdwinst behaald. Vervolgens zorgt mijnCaress voor de juiste afhandeling van de benodigde registraties, wat ook weer voor tijdswinst zorg. Een echte win-win voor de zorgprofessional én voor beide systemen.”
Ketenintegratie
René Weijenberg, innovatiedirecteur bij Boomerweb: “Partijen in de zorgketen met één systeem laten werken, dat is een belangrijke uitdaging voor een succesvolle e-health oplossing. Wij besteden hier aandacht aan; onze e-health adviseurs in de regio benaderen ketenpartners zoals apotheken en huisartsen en sluiten ze aan en daar profiteert de zorginstelling van”, aldus Weijenberg. Door onze veelgebruikte e-health oplossingen in het ECD mijnCaress te verwerken krijgen zorginstellingen elektronische toedienregistratie (ETDR), complexe wondzorg en beeldcommunicatie, volledige implementatie en service, rechtstreeks gekoppeld aan het ECD voor meer doelmatigheid en een sluitende businesscase. “Zorgorganisaties hebben straks met de inloggegevens van mijnCaress toegang tot de Medicatie Controle App met ETDR, de Wond Zorg App en de Beeld Zorg App. Gegevens vanuit deze apps worden dankzij de koppeling beschikbaar in de verschillende functionaliteiten van mijnCaress”, legt Rene uit. “Dit helpt zorgorganisaties om de juiste gekwalificeerde persoon op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Communicatie over en met de cliënt, apotheek of huisarts verschijnt dankzij de koppeling rechtstreeks in het cliëntendossier. Uiteindelijk is dit een gemakkelijke manier om efficiënt en succesvol met e-health te werken.”
Planning
Op dit moment zijn de plannen gemaakt en is de samenwerking geformaliseerd. Dit jaar starten beide partijen met het bouwen van de koppeling tussen de Medicatie Controle App met ETDR van Boomerweb en mijnCaress. “Later dit jaar willen we de eerste zorgorganisaties aansluiten en met pilots de werkwijze toetsen. Daarna kunnen we de integratie verder uitbreiden naar meer gegevensuitwisseling en de andere apps van Boomerweb om te zorgen voor nog meer tijdswinst en gebruiksgemak.”
De visie: preventie in de keten Uitwisseling van informatie in de keten is een hot topic. “Door gegevens slim te combineren tussen onze systemen kunnen we analyses maken die de kwaliteit van zorg verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de routetijden die in het ECD staan. Wanneer deze gecombineerd worden met de Medicatie Controle App krijgen verpleegkundigen nog gerichter in beeld welke medicatie door wie toegediend moet worden.” Maar de droom is preventie door analyses van deze data. In de apps van Boomerweb worden momenteel dagelijks meer dan 5000 zorghandelingen uitgevoerd door meer dan 100 zorgorganisaties en 300 apotheken. “Deze data wordt geanalyseerd in ons data intelligentie systeem Curo en door de samenwerking met PinkRoccade willen wij de kwaliteit en effectiviteit van de zorg naar een nog hoger plan brengen”, aldus René Weijenberg. Erik Schilperoort vult aan: “Hoe mooi zou het zijn dat registratie in het ECD zou leiden tot het voorkomen of verminderen van medicatiefouten? Of zelfs tot het overbodig maken van medicatie? Samen met zorgprofessionals van onze klanten, Boomerweb en Pinkroccade denken we in de toekomst een rol te kunnen vervullen in preventie.”
- Medicatieveiligheid
- 2 minuten leestijd
- 26 juni 2018
Ouderenzorg Annenborch werkt al enkele jaren met de Medicatie Controle App, en maakte de overstap naar de Medicatie Controle App met Elektronische Toedienregistratie (ETDR).
“Wij werken zowel intramuraal als extramuraal met de Medicatie Controle App met ETDR. Soms zijn er zoveel mutaties. De app biedt altijd overzicht en zekerheid”, vertelt Loes van de Nobelen. Zij werkt als Manager Zorg en Facilitaire dienst bij Annenborch. Haar collega, zorgprofessional en kwaliteitsmedewerker Regien Laak, beaamt: “Het geeft rust. Weten dat de toedienlijst die je voor je hebt altijd klopt. Bovendien dwingt de app ons om onze zorghandelingen bewust en secuur uit te voeren.”
Loes vervolgt: “De Medicatie Controle App is een systeem dat zich aanpast aan de praktijk en nu eens niet andersom. De app is zo ingericht dat het precies past bij het werk in de zorg. De app is zeer eenvoudig in het gebruik. Als je kunt lezen, dan kun je ermee werken. Zo eenvoudig is het.”
En het gebruik van de Medicatie Controle App met ETDR werpt vruchten af. Regien besluit: “Uit onze onlangs gemaakte rapportage ten aanzien van medicijnincidenten is duidelijk: sinds het gebruik van de Medicatie Controle App met ETDR is het aantal incidenten fors gedaald.”
- Innovatie
- 3 minuten leestijd
- 8 juni 2018
Donderdag 7 juni vond het VGZ-evenement voor jong zorgverzakeraars plaats met als thema ‘E-health: Zorg(t) voor de toekomst!’ Boomerwebs Manager Business Development, René Weijenberg, inspireerde de aanwezige ‘jonge verzekeraars’ met stellingen over e-health.
Tijdens een interactieve middag debatteerden, quizten en luisterden circa honderd ‘jonge verzekeraars’ van zorgverzekeraars VGZ, a.s.r., Menzis en Zilveren Kruis er lustig op los rondom het centrale thema: E-health. Diverse stellingen passeerden de revue: ‘Aanbieders mogen zonder beperkingen e-healthtoepassingen aanbieden als ze dat willen’, ‘Door e-health worden veel huisartsbezoeken voorkomen, waardoor meer tijd overblijft voor de klant’ en ‘ Zorgverzekeraars moeten meer doen om e-health te promoten.’
René Weijenberg: “In de discussies kwam duidelijk naar voren dat e-health, hoewel het bewezen effectief is, voor zorgverzekeraars lastig te verzilveren is. Er is wel wat ruimte, maar over het algemeen is de financiële vergoeding nog niet goed ingeregeld. E-health komt het best tot zijn recht in blended care.” Nu is alleen de normale vergoeding hierop van toepassing. Maar tijdens het evenement werd helder dat ook bij zorgverzekeraars de mindsetverandering is ingezet richting een vergoeding voor e-health naast de standaard vergoeding.
Om in kaart te brengen wat de effectiviteit en doelmatigheid van e-health oplossingen is, willen zorgverzekeraars het gesprek aangaan met zorginstellingen. René: “Zorgverzekeraars voelen zich betrokken bij e-health en hebben de wens om het te controleren en structureren. Een belangrijke conclusie van het evenement was dat e-health het antwoord biedt op de zorgvraag van morgen en een uitstekende manier is om kwalitatieve zorg te bieden die tijd bespaart. Tijdswinst die kan worden vertaald naar meer aandacht voor de patiënt.”
- Wondzorg
- 4 minuten leestijd
- 1 juni 2018
Hoe helpt de Wond Zorg App van e-health specialist Boomerweb wondverpleegkundigen bij hun werk? “Tijdwinst”,vertelt Sonja van den Hazel, wondconsulent bij Beweging 3.0.”Dat betekent de Wond Zorg App voor ons. Als wondconsulenten waren wij veel tijd kwijt aan het bezoeken van cliënten en het verspreiden, ophalen en opbergen van wondzorgdossiers”, vervolgt ze.
In de Wond Zorg App kunnen regievoerder, wijkteams, huisarts en medisch specialist de voortgang van de wondzorg digitaal vastleggen. De app ondersteunt de communicatie rondom het wondzorgproces van begin tot eind en maakt de wondzorg efficiënter, doordat de wondspecialist de regie op afstand uitvoert en afstemt met andere betrokkenen. “Via de app kunnen we de wond op afstand monitoren. De Wond Zorg App maakt het gehele wondzorgproces overzichtelijker. Het verbetert de informatieoverdracht vanuit de eerste lijn en tussen collega’s onderling en we merken dat het inzicht in de voortgang zowel de cliënt als onze zorgmedewerkers motiveert.”
Hoe de Wond Zorg App werkt?
De intake van een nieuwe cliënt wordt vastgelegd en het wondplan bepaald. Een wijkverpleegkundige legt de status van de wond vervolgens vast volgens het ALTIS- en TIME model en maakt regelmatig een wondscan die de wondconsulent vervolgens op afstand kan gebruiken om de voortgang van de genezing te beoordelen en eventueel het wondplan bij te stellen. Huisarts en medisch specialist in het ziekenhuis kunnen de resultaten ook volgen in de app en communiceren met betrokkenen. Het bijbehorende managementinformatiesysteem levert statistieken en verbetervoorstellen, en rapportages die voldoen aan de eisen van zorgverzekeraars.
Sonja besluit met een lach: “Wij werken nu twee jaar met de Wond Zorg App en willen niet meer zonder.”
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 3 januari 2018
Vanaf begin dit jaar werken wij vanuit ons nieuwe kantoor in het zinderende VONK360 in Veenendaal aan zinvolle e-health oplossingen mét en vóór de zorg.
Voor ons is dit een nieuwe stap die past bij de ontwikkeling van Boomerweb. De nieuwe werkomgeving ademt de dynamiek en innovatie die wij voorstaan en wij zien ernaar uit om in het nieuwe jaar vanuit ons nieuwe kantoor met u samen te werken.
Ons nieuwe adres:
Boomerweb – Traverse 3 – 3905 NL Veenendaal
- Boomerweb
- 2 minuten leestijd
- 18 december 2017
Willem Hendrik Gispen start vandaag als algemeen directeur van Boomerweb. Met de komst van Willem Hendrik Gispen gaat voormalig directeur Peter Slieker met pensioen. In de jaren dat Peter aan het roer stond is Boomerweb uitgegroeid tot een toonaangevende e-health partner voor zorgprofessionals en zorginstellingen.
Willem Hendrik Gispen (40) heeft ruime ervaring in de zorgsector. Zo werkte hij de laatste 12 jaar bij Brocacef Groep in diverse functies. In zijn laatste rol als innovatiemanager was hij bovendien nauw betrokken bij de totstandkoming van de Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie.
Willem Hendrik Gispen: “Ik heb Boomerweb leren kennen als een innovatieve organisatie met een zeer enthousiast en gedreven team, dat gaat voor één doel: de zorg helpen verbeteren met zinvolle e-health oplossingen. En dat is niet altijd makkelijk. Implementatie van e-health gaat over zoveel meer dan alleen techniek. Nieuwe processen, ander gedrag… dan gaat het vaak echt om een cultuuromslag die wordt gevraagd. Boomerweb helpt daarbij, reikt over verschillende schakels in de zorg, en doorbreekt bestaande dogma’s. Zo verbinden de oplossingen van Boomerweb onder andere (thuis)zorg, apothekers, huisartsen en clienten.”
Gispen ziet het als een belangrijke taak om de verdere groei van Boomerweb goed te laten verlopen. “Boomerweb is inmiddels uit de start-up fase geraakt en in een scale-up fase beland. Het is aan mij om de organisatie te begeleiden bij de doorgroei naar een ‘volwassen bedrijf’, dat breed in de zorg is ingebed en aan alle partijen toegevoegde waarde levert. Ik zie er heel erg naar uit om met dit team aan de slag te gaan.”
- Innovatie
- 7 minuten leestijd
- 17 oktober 2017
Apotheker Mathijn Brummelhuis is met de Medicatie Controle App met ETDR de trotse winnaar geworden van de KNMP Zorginnovatieprijs 2017. Het predicaat werd donderdagochtend aan de betrokken partijen – Boomerweb, BENU Apotheek en Sensire – uitgeloofd tijdens het KNMP Najaarscongres in het Beatrixtheater te Utrecht. De app verbetert medicatieveiligheid, vervangt papieren toedienlijsten en maakt werk voor zorgmedewerkers efficiënter, waardoor meer tijd overblijft voor de cliënt.
“We zijn trots dat de waarde van de Medicatie Controle App al zo snel is herkend en omarmd”, aldus Rene Weijenberg van Boomerweb. Na een uitgebreide pilot met BENU Apotheek Eibergen en Thuiszorgorganisatie Sensire werd de Medicatie Controle App met ETDR in april dit jaar gelanceerd. De app van Boomerweb werd in zes maanden tijd massaal in gebruik genomen door Nederlandse (thuis)zorginstellingen en apotheken.
De Medicatie Controle App met ETDR
Met de applicatie kan medicatie worden afgetekend, waarbij zonodig dubbele controle direct online kan worden voorgelegd aan een collega op afstand, of door een zorgcentrale die 24/7 beschikbaar is. Door de app te koppelen aan het Apotheek Informatie Systeem (AIS) worden papieren toedienlijsten vervangen door een actueel medicatieoverzicht van de cliënt. Terugkoppeling levert de apotheker inzicht op in het daadwerkelijk medicijngebruik van de patiënt.
Wijkverpleegkundige Saskia Fokkink van zorgorganisatie Sensire: “De Medicatie Controle App is ideaal. Het zorgt ervoor dat we altijd de juiste, actuele medicatiegegevens van de klant bij de hand hebben. Het risico op fouten wordt sterk verkleind, alles bij elkaar wordt ons werk klantvriendelijker en veiliger en we houden meer tijd over voor de klant, omdat we al het regelwerk met de apotheek niet meer hoeven doen.”
Over de KNMP-zorginnovatieprijs
De KNMP-zorginnovatieprijs is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. Voortdurende vernieuwing is nodig om de zorg op de steeds veranderende behoeften van de patiënt en maatschappij aan te laten sluiten. De uitreiking van de KNMP-zorginnovatieprijs, ter waarde van € 10.000, is éénmaal per jaar tijdens het KNMP Najaarscongres.