Jong plus levert veilig zorg op afstand met de Beeld Zorg App

Jong plus biedt (intensieve) ambulante begeleiding aan (jong)volwassenen die om welke reden dan ook meer ondersteuning nodig hebben om goed voor zichzelf te zorgen. Met behulp van de SET subsidie zijn ze gestart met de Beeld Zorg App van Boomerweb. Frans Poppe vertelt hierover: “Begin Corona merkte we dat het zorg leveren soms lastiger werd en dat we gingen beeldbellen via WhatsApp. Toen ik de subsidie voorbij zag komen dacht ik gelijk: dit is handig. En ook voor op de langere termijn een mooie oplossing. Zo kunnen we veilig op afstand zorg leveren.”

Jong plus is nu volop bezig met de implementatie. En een nieuwe manier van werken is best even wennen. “Ik merkte wel dat we door de eerste weerstanden heen moesten. Dat medewerkers en deelnemers eerst moesten ervaren wat het is en er ook positieve ervaringen mee moesten krijgen. Medewerkers voelen het alsof het in hun schoenen geschoven wordt en zitten toch met vragen als moet dit nu? En hoe moet ik dat dan doen? Als zorgorganisatie moet je soms richting geven waarin je efficiënter te werk kunt gaan. Met name met het oog op de toekomst. Dit soort middelen zullen steeds meer komen en dus moet dat goed geborgd worden. Maar gelukkig zag ik ook dat een aantal medewerkers razend enthousiast waren en het direct goed kon wegzetten bij deelnemers.”

Weerstand verminderen

Over het weghalen van weerstand heeft Jong Plus ook goed nagedacht en oplossingen gezocht. “Om de weerstand weg te halen is er een medewerker aangesteld om als een coach te fungeren voor de medewerkers en deelnemers. Die gaat één op één mee op pad en neemt de medewerker aan de hand om te laten zien hoe beeldbellen in te zetten is. Wanneer we een nieuwe deelnemer in zorg krijgen, dan introduceren we het nu ook gelijk bij het intake gesprek en nemen we de deelnemer bij de hand in het hele proces.”

“Ook monitoren we hoe vaak en hoe de Beeld Zorg App gebruikt wordt. Zo kunnen we het levendiger maken, zodat iedereen toch bewust wordt van het gemak dat het kan opleveren. We wilden het ook graag op een ludieke manier introduceren, dus onze coach deelt nu één keer per maand een prijsje uit aan degene die het meest gebruik heeft gemaakt van beeldbellen. We merken dat het daardoor structureel steeds meer wordt ingezet, ook op willekeurige momenten en dat deelnemers positiever zijn. We zijn goed op pad!”

De inzet van beeldbellen

En het resultaat mag er zijn! Er wordt goed gekeken waar en bij wie het beeldbellen goed kan worden ingezet. “We komen erachter dat 80% van onze deelnemers in staat is om te communiceren via de Beeld Zorg App. Bij een kleine groep is het vanwege beperking wel lastig, maar daar proberen we zijdelings toch een ingang te vinden. Voor deelnemers vanuit de reguliere WMO, met concrete hulpvragen werkt het perfect. Die zijn bekwaam met computer of telefoon en enthousiast.”

Hoe meer het beeldbellen gebruikt wordt, hoe enthousiaster iedereen wordt. Ook worden de voordelen al goed zichtbaar. Frans vertelt hierover: “Het grote voordeel is dat de ambulant begeleider niet altijd bij meer bij de deelnemer thuis hoeft te komen, maar dat je ook op afstand contact kan hebben en hier een verdeling in kunt maken. Hiervan wordt de efficiëntie ervaren, maar ook dat het heel functioneel is en flexibiliteit vergroot. Met beeldbellen heb je vaak korter contact dan met een huisbezoek, maar daarom heb je rondom het moment meer tijd voor vastlegging en dergelijke. Zowel op de inhoud als op de bedrijfsvoering heeft het een positief effect. We besparen ook in kilometers, tijd en geld.”

“Ook is het mooi dat wanneer deelnemers in de avonduren of het weekend een vraag hebben,  het makkelijk contact leggen is via de Beeld Zorg App. Dit wordt voor zowel de medewerkers als de deelnemers als prettig ervaren en op die manier ook ingezet om zo stress weg te kunnen halen of te relativeren. Het is fijn om de deelnemer dan even te zien middels het beeldbellen. De mimiek, dat maakt toch dat je het gevoel hebt dat je er meer zicht op hebt dan normaliter. Telefonisch kan iemand zich toch anders voordoen dan hoe iemand zich werkelijk voelt. Met beeldbellen is toch wat meer zichtbaar wat de daadwerkelijke situatie is, wat makkelijker doorvraagt en op houding en gevoel kunt afgaan. Daar zit een groot verschil.” Aldus Frans.

Een goed geborgde werkwijze

En het uiteindelijke doel? “We zijn een vlakke organisatie met korte lijntjes en heel beschikbaar voor elkaar. Zowel medewerkers onderling als naar deelnemers. We willen deelnemers echt de ruimte geven om te werken aan zichzelf. Te helpen om de rode draad vast te houden in waar we naartoe willen. Dat vanuit die context de Beeld Zorg App wordt toegepast en dat het een goed geborgde werkwijze is. Dat het gebruik een vanzelfsprekendheid is, dat het echt bij ons hoort en dat alle scepsis weg is. Dat we het nieuwe medewerkers en deelnemers vanaf het begin eigen kunnen laten maken en enthousiast maken en dat ze daardoor ook zelf creatief worden met de inzet. Niet alleen individueel, maar ook op team niveau. Dat is mijn doel!” Aldus Frans.

En Frans heeft ook nog wel een tip voor andere organisaties die willen starten:  “Ga er gewoon voor! Probeer het en wees creatief in het toepassen. Denk ook van te voren goed na waar je het allemaal voor kunt en wilt gebruiken. Daar moet je ook echt even de tijd en ruimte voor nemen. Er zijn natuurlijk ook wat processen waar je doorheen moet en alle nieuwe dingen vragen verandering in gedrag, maar ga daarover met elkaar in gesprek en probeer op die manier een goede lijn uit te zetten hoe je het wil gaan doen met elkaar. Er zijn namelijk zo veel voordelen als je het gaat toepassen.”

Meer nieuws

Op 14, 15 en 16 juni vindt de Zorg & ICT beurs weer plaats! Deze 3 dagen zullen in het teken staan van slimme ICT-oplossingen die de zorg beter, efficiënter en betaalbaar kunnen maken en houden.

Met Enovation zijn we ook van de partij! We brengen hier graag het volledige Enovation-platform onder de aandacht. Dit is hét platform voor connected care en is de afgelopen jaren uitgebreid met tal van nieuwe functionaliteiten. Het biedt de beste gespecialiseerde oplossingen voor elke fase van de patiëntreis, van aanmelding tot preventie. Door die reis digitaal te ondersteunen verbinden we data, mens en zorg.

Wilt u meer weten over wat het Enovation-platform voor uw organisatie kan betekenen? We gaan graag met u in gesprek onder het genot van de lekkerste koffie en thee. Kom bij ons langs op stand 01.D124!

Registreren is gratis en kan heel gemakkelijk via:  https://events.jaarbeurs.nl/dutchhealthweek2022/register?ref=Enovation

Bij digitale zorgoplossingen zijn koppelingen van groot belang. De oplossingen moeten tijd opleveren en niet extra tijd kosten, en met een breed applicatielandschap zijn koppelingen daarom essentieel. Elektronische toedienregistratie (ETDR) kent al meerdere jaren de koppelingen met verschillende apothekers informatiesystemen (AIS’en), maar een eTDR-koppeling met een Elektronische voorschrijf systeem (EVS) bestond eigenlijk alleen voor all-in-one systemen. Daarom hebben FarMedvisie en Enovation Boomerweb de handen ineengeslagen en een koppeling tussen beide systemen gebouwd.

Dankzij de koppeling tussen het elektronische voorschrijf systeem (EVS) van FarMedvisie en de elektronische toedienregistratie van Enovation Boomerweb is er nu ook in de intramurale setting realtime inzage in de medicatielijst: op het moment dat een arts iets voorschrijft in FarMedRx is het direct in Enovation Boomerweb zichtbaar. Een belangrijke stap voor het intramurale gebruik van elektronische toedienregistratie! Hiermee is de juiste informatie direct voor alle betrokkenen inzichtelijk, vermindert de foutgevoeligheid en is er minder administratie nodig. En dat heeft voordelen voor de zorg én voor de medicatieveiligheid.

Wil jij ook gebruik maken van deze koppeling? Meld je aan bij je regiomanager of neem contact op via 088-120 31 31 of info@boomerweb.nl

Enovation Boomerweb gaat afscheid nemen van CEO Willem Hendrik Gispen. Hij zal Enovation Boomerweb per 30 juni 2022 gaan verlaten. Lennard van Deursen, Managing Director Enovation Nederland, zal zijn verantwoordelijkheden overnemen.

Sinds eind 2017 heeft Willem Hendrik Gispen met veel enthousiasme Enovation Boomerweb geleid. Door het vormen van een heldere visie en een duidelijke focus in de strategie groeide Enovation Boomerweb uit tot een volwassen bedrijf dat echt een bijdrage aan de efficiëntie en kwaliteit van het zorgproces levert.

Ook leidde hij de succesvolle overname door Enovation, inmiddels ruim een jaar geleden. Door te integreren als onderdeel van Enovation kunnen we samen nog beter invulling geven aan de groeiende behoefte voor geïntegreerde ehealth-toepassingen. Zo zorgen we ervoor dat de juiste patiëntenzorg wordt geleverd, ook met een toenemende druk op de gezondheidszorg.

Een nieuwe stap

De afgelopen twee jaar was een bijzondere periode voor Enovation Boomerweb. Een nieuw platform werd gelanceerd, de overname door Enovation vond plaats en het was een tijd waarin digitale zorg een verdere vlucht heeft genomen. Een periode waarin Enovation Boomerweb bovendien een enorm aantal zorgorganisaties heeft mogen helpen om ook tijdens corona goede zorg te blijven verlenen.

Willem Hendrik Gispen vertelt hierover: “Gelukkig is er nu op alle vlakken wat meer rust gekomen. Het voelt daarom als een natuurlijk moment om het stokje door te geven aan Lennard van Deursen. Hij zal de verdere integratie gaan vormgeven. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het succes de komende jaren verder zal gaan uitbouwen en dat Enovation Boomerweb als onderdeel van het Enovation Platform nog meer voor de zorg kan betekenen.

Het is wel ook met pijn in het hart dat ik Enovation Boomerweb ga verlaten. Zowel de werknemers als de klanten zijn zo’n gave club mensen, met zoveel energie, enthousiasme en toewijding. En altijd bezig vanuit één gemeenschappelijk doel: de zorg elke dag iets beter maken met behulp van digitale middelen. Daarin staat er nog veel moois op de planning voor al onze klanten!”

De overdracht is direct van start gegaan, Lennard zal dan ook steeds meer zichtbaar zijn. Aan onze dienstverlening verandert er verder niks. We blijven – binnen het geheel van Enovation – voor je klaarstaan met onze digitale zorgoplossingen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met je regiomanager!

logo-enovation

De website van Boomerweb is overgegaan naar Enovation. We sturen u daarom door naar de website van Enovation.